marți, 6 noiembrie 2012

Afganistan: ONU decretează sancţiuni contra reţelei Haqqani şi şefului ei

New York /Naţiunile Unite/, 6 nov /Agerpres/ - Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a decretat luni sancţiuni contra reţelei talibane Haqqani, cu baza în Pakistan şi apropiată de Al Qaida, şi împotriva şefului ei Qari Zakir, informează AFP.

Haqqani şi Qari Zakir, considerat organizator principal al atentatelor-sinucigaşe ale grupului, au fost adăugaţi pe lista neagră a Comitetului de sancţiuni al ONU, la două luni după o decizie similară a Statelor Unite.

Statele membre ale ONU au obligaţia să impună entităţilor şi persoanelor plasate pe această listă îngheţarea bunurilor, un embargou asupra armelor şi interdicţii de călătorie.

Ambasadoarea SUA la ONU Susan Rice a salutat decizia. Într-un comunicat, ea s-a referit la implicarea lui Qari Zakir 'în mai multe dintre cele mai importante atentate-sinucigaşe' comise de Haqqani, dintre care atacurile împotriva Hotelului Intercontinental din Kabul din iunie 2011 /13 morţi dintre care 11 civili/ şi ambasadei americane la Kabul /16 morţi afgani/.

Washingtonul a plasat pe 8 septembrie Haqqani pe lista neagră de grupuri 'teroriste'. Haqqani s-a aflat la originea unui atentat-sinucigaş la Khost /estul Afganistanului/, la sfârşitul anului 2009, ce a ucis şapte agenţi ai CIA.

Reţeaua Haqqani, fondată în anii 1980 de Jalaluddin Haqqani pentru a lupta împotriva URSS în Afganistan, este o facţiune a talibanilor afgani. Ea este renumită pentru apropierea de Al Qaida şi a comis numeroase atacuri în Afganistan, unele împotriva americanilor şi NATO.

Membrii ei s-au refugiat de cealaltă parte a frontierei afgano-pakistaneze în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, dar Islamabadul nu a încercat niciodată să-i disloce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu