vineri, 30 noiembrie 2012

Patriarhul Daniel: Prin Sfântul Andrei poporul român a primit credinţa apostolică


Bucureşti, 30 nov /Agerpres/ - Sfântul Apostol Andrei are o semnificaţie deosebită pentru poporul român, deoarece prin el am primit credinţa apostolică, a afirmat, vineri, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Sfânta Liturghie, oficiată, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, alături de episcopul-vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul şi un sobor de preoţi şi diaconi.
'Sfântul Apostol Andrei fiind începătorul creştinării strămoşilor noştri daco-romani este considerat Apostolul românilor şi se bucură de o deosebită cinstire. Aproape 700.000 de români poarte numele de Andrei, Andreea sau derivate', a spus patriarhul, care a explicat că Sfântul Apostol Andrei, potrivit mărturiilor bisericeşti ale unor istorici şi Sinaxarului constantinopolitan, a predicat în Sciţia, în Dobrogea de astăzi. 'Deci, Sfântul Apostol Andrei are o semnificaţie deosebită pentru noi, deoarece prin el noi am primit credinţa apostolică. Este primul dintre ucenicii Mântuitorului chemat la misiune. (...) Deci, creştinismul la noi pătrunde începând cu Sfântul Apostol Andrei, apoi cu misionari din Răsărit, astfel încât şi mai târziu prin soldaţii care erau creştini şi au venit din Orient aici şi aceasta face ca procesul de creştinare, paralel cu cel de formare al poporului român, să fie unul lent, dar profund, ca şi când ne pregăteam pentru multe furtuni în istorie', a spus Întâistătătorul BOR.
În cuvântul de învăţătură rostit la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, patriarhul Daniel a vorbit despre momentul în care sfântul a fost chemat de Mântuitorul Iisus Hristos la împlinirea lucrării sfinte de propovăduire a Evangheliei mântuirii. 'Sfântul Apostol Andrei era frate cu Petru, tatăl lor se numea Iona, erau pescari şi erau dintr-un orăşel numit Betsaida. Mântuitorul Iisus Hristos le-a schimbat viaţa deodată când i-a chemat la o lucrare la care ei nu se aşteptau şi nici nu o înţelegeau la început', a spus patriarhul.
De asemenea, Preafericirea Sa a desluşit întreaga lucrare misionară a Sfântului Apostol Andrei, până la martiriul său, la Patras în Grecia, pe o cruce în formă de X. 'Sfântul Apostol Andrei nu se adresa ca şi Sfântul Apostol Pavel oamenilor în pieţe pentru că era foarte riscant, mai ales în timpul persecuţiilor lui Nero şi apoi în timpul persecuţiilor împăratului Domiţian, ci predica în case unde se adunau mai mulţi vecini, iar potrivit tradiţiei într-o peşteră în Dobrogea care astăzi este considerată prima biserică pe pământ românesc', a spus patriarhul Daniel, adăugând că acesta 'a mers mai departe spre sud, a rânduit episcopi, pe Amplie la Odesos pe teritoriul Bulgariei de astăzi unde se află oraşul Varna, apoi a predicat Evanghelia în Tracia şi la Bizanţ unde a hirotonit episcop pe Stahie, după care în Macedonia unde a rânduit episcop  pe Urban, toţi pomeniţi la 31 octombrie în fiecare an'.
'După aceea a mers în Grecia în zona Peloponezului şi la Patras, nu departe de Corint, predicând Evanghelia a fost arestat, chinuit şi osândit la moarte de guvernatorul provinciei Hegias. Înainte să fie arestat a rânduit un episcop pe Stratoscleu care a mărturisit şi el pe Mântuitorul Iisus Hristos. Deci, la Patras în Grecia a fost martirizat Sfântul Apostol Andrei, unii spun că în timpul împăratului Nero, alţii în timpul împăratului Domiţian. El a fost răstignit pe o cruce din lemn de măslin în formă de X care până astăzi poartă numele de crucea Sfântului Apostol Andrei', a mai spus patriarhul Daniel.
Creştinii ortodocşi şi catolici îl prăznuiesc, vineri, pe Sfântul Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, deoarece a propovăduit creştinismul pe acest teritoriu şi a botezat primii locuitori pe ţărmul apusean al Mării Negre.
Potrivit scrierilor, după porunca lui Iisus de a face cunoscută Evanghelia în lume, lui Andrei, cel dintâi chemat la apostolie, i-a revenit prin sorţi şi zona Mării Negre, el propovăduind creştinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia şi Ţarigrad (Constantinopol).
Apostolul a botezat greci şi geto-daci din aceste teritorii şi a hirotonit primii episcopi şi preoţi, aşa cum făcea Apostolul Pavel în călătoriile sale misionare. În felul acesta se explică faptul că episcopia cea mai veche de pe teritoriul României este cea de la Tomis, Constanţa de astăzi.
Ziua de 30 noiembrie a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu