miercuri, 28 noiembrie 2012

Israelul este resemnat cu recunoaşterea Palestinei la ONU /presă/

Tel Aviv, 28 nov /Agerpres/- Guvernul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, s-a resemnat în faţa cererii palestinienilor de a deveni stat nemembru în ONU, ce va fi examinată joi de Adunarea Generală a ONU, scrie cotidianul Yediot Aharonot în ediţia de miercuri, potrivit EFE.

Cu toate că Israelul, sprijinit de SUA, a ameninţat cu represalii dacă solicitarea va fi aprobată, se aşteaptă ca răspunsul său să fie totuşi moderat, adaugă cotidianul.

Grupul, care urmează să se pronunţe asupra reacţiei în faţa a ceea ce Israelul consideră o încălcare gravă a acordurilor de pace de la Oslo, este alcătuit din cei nouă miniştri principali din cabinetul condus de Benjamin Netanyahu, care până acum nu au reuşit să se pună de acord asupra durităţii răspunsului.

Sprijinul pe care palestinienii l-au primit în ultimele zile din partea unor ţări precum Franţa, Spania, Austria, Portugalia şi Japonia par să-l fi convins pe premierul israelian sa nu aplice sancţiuni disproporţionate. Acceptând ideea că această bătălie este pierdută, Israelul va încerca să minimalizeze importanţa noului statut internaţional al palestinienilor, mai scrie cotidianul israelian.

'Nu vom rămâne pasivi şi nici cu braţele încrucişate, dar nici nu este cazul să facem şi alte declaraţii. Vom răspunde proporţionat şi la momentul oportun', a afirmat o sursă guvernamentală israelian citată de Yediot Aharonot. Este de remarcat şi faptul că, în ultimele zile, purtătorii de cuvânt israelieni au refuzat să comenteze pe marginea votului de la ONU sau să facă referire la posibilele consecinţe ale acestuia. 'Nu trebuie să exagerăm semnificaţia votului de la ONU. Cu siguranţă că la Ramallah vom vedea focuri de artificii, dar aşezările evreieşti vor rămâne acolo unde sunt, iar armata va continua să acţioneze în aceleaşi locuri', susţine o altă sursă citată de publicaţia israeliană.

Solicitarea palestiniană beneficiază de un larg sprijin în cadrul Adunării Generale a ONU. În cazul unui vot favorabil, palestinienii vor avea în cadrul ONU acelaşi statut ca Vatican, ceea ce le va permite să fie membri în agenţiile ONU şi să semneze tratate, dar problema recunoaşterii statului palestinian va rămâne în suspensie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu