miercuri, 28 noiembrie 2012

Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo şi am transmis acest mesaj la ONU /ministrul de externe/

New York /ONU/, 28 nov /Agerpres/ - Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo, iar eu am transmis acest mesaj la toate întâlnirile pe care le-am avut la New York, a precizat marţi ministrul sârb de externe Ivan Mrkic, citat de Tanjug.

Poziţia Serbiei este de înţeles şi nimeni nu îi va cere Belgradului să facă acest lucru, a declarat el pentru agenţia sârbă de presă după o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestui subiect. Membrii Consiliului de Securitate şi-au menţinut poziţiile, dar tonul lor a fost diferit, a explicat ministrul Mrkic.

'Ce s-a schimbat este că politica Serbiei este recunoscută acum', a spus şeful diplomaţiei de la Belgrad, adăugând că guvernul sârb încearcă să protejeze populaţia din Kosovo-Metohia în cel mai bun mod posibil. Ministrul de externe a abordat în discursul său ţinut în faţa Consiliului şi problema traficului ilegal cu organe umane din Kosovo. 'Nu vom renunţa la acest aspect pentru că vrem ca criminalii să fie identificaţi şi pedepsiţi', a subliniat el.

Ivan Mrkic a mai spus că directorul Biroului pentru Kosovo-Metohia, Aleksandar Vulin, aflat de asemenea la New York, a avut mai multe întrevederi cu reprezentanţi ai unor ţări membre ONU pe care i-a informat în legătură cu situaţia existentă pe teren şi despre modul în care trăiesc sârbii din această regiune.

Totodată, Mrkic a făcut referire în discursul său şi la recenta decizie a Tribunalului de la Haga de achitare a generalilor croaţi Ante Gotovina şi Mladen Markac, afirmând că această veste a fost primită cu tristeţe în Serbia. Mulţi oficiali au părut să fie de acord, dar poziţiile lor diferă prin faptul că unii preferă să spună lucrurilor pe nume în spatele cortinei, a conchis el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu