miercuri, 28 noiembrie 2012

Israel: Documente secrete publicate în premieră relevă implicarea lui Ceauşescu în negocierile israeliano-egiptene

Tel Aviv, 28 nov /Agerpres/ - Arhivele de stat din Israel au dezvăluit marţi, pentru prima dată, zeci de documente secrete care relevă rolul jucat de fostul dictator român Nicolae Ceauşescu în medierea dintre statul evreu şi Egipt pentru pregătirea vizitei istorice de la 20 noiembrie 1977 a fostului preşedinte egiptean Anwar Sadat în Israel, relatează publicaţia Haaretz.

'Acum voi dezvălui lucruri care nu pot fi făcute publice', a spus premierul israelian de la acea vreme, Menahem Begin, în cadrul unei reuniuni guvernamentale de la 4 septembrie 1977. Begin efectuase la sfârşitul lunii august o vizită în România, singura ţară comunistă cu care Israelul întreţinea relaţii diplomatice.

'Preşedintele Ceauşescu mi-a spus că Sadat este dispus să organizeze o întâlnire între reprezentanţi ai Israelului şi ai Egiptului. L-am întrebat dacă acest lucru presupune o întâlnire a preşedintelui Egiptului cu mine, iar el a răspuns că, la acest moment, acest lucru presupune o întâlnire între reprezentanţi israelieni şi reprezentanţi egipteni. Evident, nu este posibil să fac acest lucru public şi vom vedea cum va evalua', se arată în transcrierea afirmaţiilor lui Begin din timpul reuniunii de guvern, afirmaţii clasificate 'strict secret'.

Şedinţa de guvern respectivă a avut loc cu două luni înaintea vizitei istorice a preşedintelui egiptean în Israel. Transcrierea a fost făcută publică marţi pentru prima dată, la 35 de ani de la vizita lui Sadat de la 20 noiembrie care, în doi ani, va conduce la Acordurile de la Camp David şi la tratatul de pace cu Egiptul.

Arhivele de Stat din Israel au publicat pe pagina lor de internet circa 40 de documente suplimentare legate de eveniment, care acoperă contacte secrete cu Egiptul, negocieri şi pregătiri premergătoare vizitei şi discuţii privind paşii de urmat.

Israelul a încercat să dezvolte relaţiile cu Egiptul prin intermediul României, care avea relaţii bune cu lumea arabă. Vizita premierului Menahem Begin în România a avut loc cu 12 ani înainte de înlăturarea de la putere şi executarea dictatorului român, reaminteşte Haaretz.

Într-o discuţie personală cu Ceauşescu, Begin a aflat că Sadat a fost de acord cu o întâlnire directă între reprezentanţi israelieni şi egipteni. 'Am profitat de oportunitatea oferită de o conversaţie în particular cu Ceauşescu (...), când preşedintele a pus capăt unor discuţii ce s-au întins vreo două ore şi a ieşit la o plimbare cu mine prin grădină, doar cu un interpret', le-a spus Begin miniştrilor săi.

Pe lângă relaţiile cu Egiptul, Ceauşescu a mai cerut ca Israelul să recunoască Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi să negocieze cu aceasta. Begin le-a dezvăluit miniştrilor ce a spus Ceauşescu dreptul faptul că 'trebuie să recunoaştem OEP, să lansăm negocieri cu /Yasser/ Arafat - Arafat este o persoană bună - Ceauşescu a vorbit cu el şi sunt indivizi mai răi în cadrul OEP - Arafat este pregătit să recunoască statul Israel'.

În cursul întâlnirii, România a cerut ca Israelul să se retragă din teritoriile pe care le-a ocupat cu un deceniu mai devreme, în 1967. 'El a adus în discuţie problema coloniilor, iar eu i-am răspuns după cum a trebuit', i-a informat Begin pe miniştri. 'El a cerut retragerea la frontierele din 1967. A spus: , este convins, şi a spus asta cu îngrijorare, că sentimentele împotriva evreilor îşi vor izbucni în multe locuri de pe glob', a explicat liderul israelian. 'Vreau să ştiţi că evreii sunt în prezent mai uniţi ca niciodată în jurul Israelului', i-a atras atenţia Begin lui Ceauşescu.

Împreună cu mesajul de la Sadat transmis prin intermediul României, Israelul s-a folosit de contactele sale cu Marocul şi regele Hassan al II-lea ca să faciliteze o întâlnire la nivel înalt între Egipt şi Israel. La 9 septembrie a sosit un răspuns pozitiv: egiptenii erau pregătiţi pentru întâlnire.

La 16 septembrie, ministrul de externe Moshe Dayan a zburat în secret în Maroc unde s-a întâlnit cu vicepremierul egiptean Hassan Tohami. Într-un un raport scris al Mossadului, întâlnirea a fost prezentată în cele mai mici detalii. 'La sosirea lor (...), oaspeţii au fost conduşi la casa de oaspeţi a regelui, aflată în imediata apropiere a vilei acestuia. După o scurtă odihnă (...), au fost introduşi acolo printr-o uşă folosită (...) pentru vizite clandestine şi musafiri speciali', a dezvăluit raportul. Apoi, 'grupul a fost primit de (....) /Mossadul a cenzurat cuvintele ce urmau/, care i-a permis lui Dayan să-şi înlăture machiajul şi să-şi reia înfăţişarea obişnuită'.

Tohami s-a întors spre Dayan şi i-a zis: 'În toţi aceşti ani, am crezut că vă voi întâlni numai pe câmpul de luptă sau într-o înfrângere diplomatică, însă iată-ne aici, amândoi, în căutarea păcii, mulţumită eforturilor depuse de rege şi încrederii pe care Sadat o are în Begin şi în dumneavoastră. Sunteţi lideri puternici şi curajoşi şi considerăm că veţi îndrăzni să luaţi hotărâri decisive pentru o pace deplină şi justă'.

Tohami a adăugat că Sadat este foarte serios în ce priveşte pacea' a subliniat că, în această etapă, discuţiile au fost purtate fără ştirea Statelor Unite.

Chestiunea palestiniană a fost evocată şi ea în cursul discuţiilor. 'Este posibil să se reducă pericolul pe care îl reprezintă radicalii palestinieni dacă ţărilor arabe li se permite să se ocupe de aceştia. Palestinienii vor deveni un factor şi mai puternic dacă nu va fi găsit un răspuns la aspiraţiile lor naţionale. Ţările arabe sunt în măsură să supravegheze tendinţele lor radicale, care în cea mai mare măsură pot fi neutralizate', a amintit demnitarul egiptean. Pe ansamblu, Tohami a reafirmat că Sadat şi-a dat acordul pentru dialogul cu Israelul şi că are încredere în guvernul Begin, dar a condiţionat întâlnirea de o înţelegere în prealabil pentru retragerea din teritoriile ocupate.

Reuniunea a durat timp de patru ore. A mai inclus, bineînţeles, un dineu şi schimbul de cadouri. 'Dayan i-a oferit regelui un set de arme din Canaan din propria colecţie', a scris Mossadul. Vizita s-a încheiat cu bine, însă, potrivit raportului serviciilor israeliene de spionaj, 'unul dintre cei implicaţi a sugerat ca la următoarea vizită Dayan să poarte ochelari mai închişi la culoare, cei purtaţi în prezent fiind prea transparenţi'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu