miercuri, 28 noiembrie 2012

Medicii şi infirmierele protestează la Madrid faţă de măsurile de austeritate

MADRID (MEDIAFAX) - Zeci de mii de angajaţi din sistemul medical, purtând halate albe, au manifestat marţi la Madrid faţă de tăierile bugetare care afectează sectorul sănătăţii şi faţă de intenţia Guvernului regional de a privatiza spitalele şi dispensarele, relatează AFP.
"Sănătatea nu se vinde, ea se apără", se putea citi pe un banner purtat de manifestanţii ce fluierau şi agitau mii de pancarte mici.
"Tăierile din sănătate ucid" şi "Se vinde sănătatea", se putea citi pe pancarte, precum şi "NU" însoţit de o pereche de foarfece, simbolul manifestaţiilor împotriva politicii de austeritate din Europa.
"Populaţia nu ar trebui să plătească pentru o sănătate privată", explică Veronica Sanchez, pediatră la spitalul Severo Ochoa, venită să protesteze împreună cu prietenii săi tineri.
"Prin administrarea publică, toţi banii destinaţi sănătăţii vizează ameliorarea sănătăţii pacienţilor, în privat, aceştia sunt administraţi şi în vederea obţinerii unor beneficii economice", denunţă Fatima Branas, în vârstă de 37 de ani.
Acest medic specialist în geriatrie la spitalul Infanta Leonor, care urmează să fie privatizat, subliniază că specialiştii din sănătate manifestează rar la Madrid.
"Am suportat tăieri, iar aceasta ne-a făcut să ieşim în stradă", afirmă ea, într-o aluzie la sistemul de austeritate care afectează salariile funcţionarilor spanioli.
De această dată i-a mobilizat intenţia lor de a "frâna acest plan" de reformă privind sănătatea madrilenă.
În opinia lui Paz Sancho, o infirmieră la spitalul Ramon y Cajal, acest plan "este începutul sfârşitului". "Lucrez de ani buni în sectorul medical public şi mă doare când văd că este pe cale de a fi distrus", adaugă ea.
Cei 75.000 de salariaţi din sectorul medical public din Madrid şi regiunea acestuia au fost chemaţi să protesteze la încheierea unei greve de două zile, care se va relua la 4 şi 5 decembrie. Specialiştii au făcut apel la o grevă pe termen nelimitat.
Ţinta nemulţumirii lor o constituie tăierile coordonate de Guvernul regional de la Madrid, de dreapta, pentru 2013 în domeniul sănătăţii publice şi privatizarea prevăzută a şase spitale şi 27 de dispensare din totalul de 270 din regiune.
Aceste economisiri se adaugă celor deja anunţate de Guvernul spaniol, tot conservator.
Implicat într-o cură de austeritate istorică, Guvernul lui Mariano Rajoy vrea să economisească şapte miliarde de euro pe an în domeniul sănătăţii, un efort care se repercutează asupra finanţelor regiunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu