joi, 29 noiembrie 2012

Irak: Atacuri antişiite soldate cu zeci de victime

Bagdad, 29 nov /Agerpres/ - Peste 30 de persoane şi-au pierdut viaţa şi câteva zeci au fost rănite în prima parte a zilei de joi într-o serie de atentate antişiite, comise la sud de Bagdad, au anunţat surse oficiale irakiene, citate de agenţiile de presă internaţionale.

În oraşul Hilla /100 kilometri sud-de Bagdad/, două bombe au explodat la trecerea unui convoi de pelerini şiiţi provocând moartea a 26 de persoane şi 71 de răniţi. Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi 13 au fost rănite într-un atentat cu un autovehicul capcană, tot joi, la Kerbala.

Marţi, 14 persoane au pierit şi 50 au fost rănite în trei atentate cu autovehicule capcană produse în cartiere din nordul Bagdadului, în apropierea unor locuri de cult şiite.

Milioane de şiiţi au comemorat duminică la Kerbala Ashoura, care marchează martiriul imamului Hussein, nepot al profetului Mahomed ucis în 680 de către suniţi.

În ultima perioadă, în Irak s-a constatat o resuscitare a terorismului. După invadarea Irakului de o coaliţie condusă de SUA, în martie 2003, ţara s-a confruntat cu violenţe sângeroase soldate cu zeci de mii de victime, în majoritate proiectate de Al-Qaida.

Nivelul violenţelor, în principal interconfesionale implicând comunităţile şiită /majoritară/ şi sunită /minoritară/, s-a diminuat semnificativ începând cu 2007 ca urmare a unei ofensive de anvergură a forţelor americane şi irakiene vizând securizarea ţării şi după ce mai multe triburi sunite au întors armele împotriva reţelei teroriste.

Ultimii soldaţi americani s-au retras din regiune în decembrie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu