luni, 26 noiembrie 2012

Şoc în Camera Lorzilor: Un ex-ministru britanic al apărării sugerează lansarea unei bombe cu neutroni împotriva talibanilor

Londra, 26 nov /Agerpres/ - Fostul ministru britanic al apărării lordul John Gilbert, membru al Camerei Lorzilor, a sugerat duminică lansarea unei bombe cu neutroni împotriva talibanilor, pentru a îmbunătăţi situaţia de la graniţa tulbure dintre Afganistan şi Pakistan, provocând un şoc general printre colegii săi, relatează Allvoices.com şi TheNews.

În cadrul unor dezbateri privind dezarmarea nucleară în Camera Lorzilor, lordul Gilbert şi-a argumentat sugestia prin faptul că zona frontierei afgano-pakistaneze nu este locuită, cu excepţia câtorva păstori şi capre, iar recurgerea la o astfel de armă ar reduce considerabil problemele de protejare a acestor frontiere şi ar conduce la crearea unui 'cordon sanitar' între Afganistan şi Pakistan. Mai mult, el consideră că bomba cu neutroni, care emană o cantitate de radiaţii redusă în caz de explozie, şi-ar putea găsi multiple utilizări în ziua de astăzi.

Şocul stârnit de această propunere a fost într-atât de mare, încât mai mulţi reprezentanţi ai Camerei Lorzilor au criticat vehement această iniţiativă. Lordul Wallace of Saltaire a ţinut să declare că Marea Britanie rămâne fidelă angajamentelor sale privind o lume fără arme nucleare.' Scopul nostru este de a construi un mediu internaţional în care niciun stat să nu simtă nevoia de a poseda arme nucleare. Un mediu care să permită statelor nucleare să se dezarmeze într-un mod echilibrat şi verificabil', a spus acesta.

Bomba cu neutroni, creată în 1958, în plin război rece, este o armă nucleară capabilă să ucidă oameni, dar care lasă intacte lucrurile fără viaţă, cum ar fi clădirile. Are aproape o zecime din puterea explozivă a unei arme nucleare obişnuite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu