marți, 27 noiembrie 2012

Consolidarea puterii militare a Chinei nu este o ameninţare, dă asigurări ministrul chinez al apărării

Beijing, 27 nov /Agerpres/ - Consolidarea puterii militare a Chinei nu reprezintă o ameninţare la adresa lumii, a dat asigurări marţi ministrul chinez al apărării Liang Guanglie, pe fondul unui context marcat de temeri printre vecinii săi asiatici şi dispute teritoriale.

Statele Unite ale Americii, Japonia şi alte state din Asia de Sud-Est şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de bugetul uriaş alocat de China industriei apărării şi, în special, de sporirea puterii maritime, denunţând totodată lipsa de transparenţă a Beijingului.

'Nu este absolut deloc nevoie de aşa ceva', a declarat Liang pentru Reuters, întrebat de îngrijorarea manifestată de ţările vecine. 'Armata chineză trebuie să se dezvolte, dar nu ar trebui să existe panică sau teamă în exterior', a precizat el înaintea unei întrevederi cu secretarul Marinei americane Ray Mabus, în vizită în China. 'Nu acesta este obiectivul Chinei', a mai spus Liang.

Consolidarea influenţei militare chineze a coincis cu un ton diplomatic mai îndrăzneţ, evident în cadrul disputelor teritoriale cu Japonia şi Sud-Estul Asiei. De asemenea, China le-a transmis SUA, unde Casa Alba a anunţat deja 'pivotul' spre Asia, să nu se amestece.

În context, Liang Guanglie, vorbind la sediul Ministerului Apărării, a subliniat nevoia unei cooperări între Beijing şi Washington, care a făcut apel la China să dea mai multe detalii despre ambiţiile sale militare. 'Ar trebui să aprofundăm relaţiile dintre noi, dintre armatele noastre, să ne rezolvăm punctele de vedere conflictuale', a apreciat Liang înainte de întâlnirea cu Mabus. 'Ar trebui să împingem înainte dezvoltarea puterilor noastre şi să ducem mai departe dezvoltarea relaţiei militare dintre China şi SUA. Relaţiile dintre ţările noastre' sunt foarte importante, a conchis el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu