sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Egipt: Opozanţii preşedintelui Morsi ocupă piaţa Tahrir


Cairo, 24 nov /Agerpres/ - Opozanţi ai preşedintelui egiptean Mohamed Morsi au ocupat vineri seară emblematica piaţă Tahrir din Cairo pentru a-i cere liderului islamist să revină asupra deciziei sale de a-şi spori semnificativ prerogativele, transmite AFP.

'Toate forţele politice revoluţionare au căzut de acord pentru a lansa vineri un sit-in', a declarat într-un comunicat Curentul popular condus de Hamdeen Sabbahi, candidat de stânga clasat pe locul al treilea la alegerile prezidenţiale din iunie, făcând apel pentru o manifestaţie de proporţii marţi.

Până în prezent, 26 de mişcări şi partide politice au acceptat să se alăture protestului, au făcut cunoscut organizatorii acestuia.

Preşedintele islamist egiptean Mohamed Morsi a promulgat joi dispoziţii cu valoare constituţională sporindu-şi prerogativele pentru 'a proteja revoluţia' din 2011, iniţiativă care, potrivit simpatizanţilor săi, va permite să stabilizeze tranziţie democratică a ţării.

Această decizie este considerată însă de reprezentanţii opoziţiei ca o ameninţare pe calea spre democraţie şi o 'lovitură de stat' ce pune sub semnul întrebării realizările revoltei care l-a răsturnat de la putere în februarie 2011 pe preşedintele autocrat Hosni Mubarak.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu