miercuri, 28 noiembrie 2012

Armata pakistaneză anunţă testarea cu succes a unei rachete cu capacitate nucleară

ISLAMABAD (MEDIAFAX) - Armata pakistaneză a anunţat miercuri că a testat cu succes o rachetă cu rază medie de acţiune şi capacitate nucleară, al optulea exerciţiu de acest tip de la începutul anului, relatează AFP.
Racheta de tip Hatf-V, cu rază de acţiune de 1.300 de kilometri, este propulsată cu ajutorul unui carburant lichid şi poate purta o ogivă convenţională, a precizat armata într-un comunicat.
"Acest test consolidează şi sporeşte capacitatea de disuasiune a Pakistanului şi securitatea sa naţională", se arată în comunicat. Nu este vorba despre primul test al unei rachete de tip Hatf-V efectuat de Pakistan, singura putere nucleară din lumea musulmană.
Pakistanul a efectuat de la începutul anului opt teste ale unor rachete cu capacitate nucleară şi cu rază scurtă sau medie de acţiune, în timp ce India, vecinul şi rivalul său, a efectuat un prim tir de testare a unei rachete cu rază lungă de acţiune şi capacitate nucleară, de tip Agni-V.
India şi Pakistanul au purtat trei războaie de la data proclamării independenţei lor, concomitent, în 1974, în urma unui proces accelerat şi sângeros de destrămare a Imperiului britanic al Indiilor. Cele două ţări rivale au obţinut în mod oficial arma nucleară la sfârşitul anilor '90, de când se livrează unui adevărat război al comunicatelor, la fiecare test de rachetă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu