vineri, 30 noiembrie 2012

NASA spune că a descoperit gheaţă şi materii organice îngheţate pe Mercur


CAPE CANAVERAL (MEDIAFAX) - Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, ascunde gheaţă şi materii organice îngheţate în craterele sale de la polul nord, care sunt permanent în umbră, au anunţat specialiştii de la NASA, citaţi de Reuters.
Telescoapele de pe Terra au descoperit în ultimii 20 de ani mai multe dovezi despre existenţa gheţurilor pe Mercur, însă materiile organice detectate constituie o surpriză, spun specialiştii de la NASA care coordonează misiunea Messenger, prima sondă care orbitează planeta.
Atât gheaţa, cât şi materiile organice, similare cărbunelui sau gudronului, ar fi rezultatul unor coliziuni ale planetei cu comete şi asteroizi, produse în urmă cu milioane de ani.
"Nu este ceva ce ne aşteptam să vedem, dar, bineînţeles, îţi dai seama că este oarecum logic, pentru că am văzut aceste lucruri şi în alte părţi", precum corpuri îngheţate din afara sistemului nostru solar sau în nucleele unor comete, a declarat David Paige, de la University of California, din Los Angeles.
Spre deosebire de roverul Curiosity de pe Marte, care colectează mostre de roci şi sol de pe planeta roşie pentru a descoperi în mod direct eventuale urme de materii organice, sonda Messenger adună date cu ajutorul razelor laser. Descoperirile de pe Mercur sunt rezultatul analizării acestor date, pe parcursul unui an, cu ajutorul unor modele pe computer, experimente şi deducţii, nefiind vorba de o analiză directă.
Cercetătorii spun că nu este vorba doar de o ipoteză nebunească, explicaţiile ducând spre concluzia că este vorba de materii organice.
Specialiştii cred că materiile organice, care sunt de două ori mai întunecate decât cea mai mare parte a suprafeţei lui Mercur, au fost amestecate cu materiile provenind de la asteroizii sau cometele cu care s-a ciocnit planeta.
Cercetătorii nu cred că Mercur a fost sau este potrivită pentru viaţă, în formele sale primitive, însă descoperirea acestor materii organice pe o planetă aflată în centrul sistemului nostru solar poate aduce informaţii privind modul în care a apărut viaţa pe Terra sau cum a evoluat pe planete din afara sistemului solar.
Sonda Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) îşi va încheia misiunea de doi ani pe Mercur în martie anul viitor, dar NASA speră să obţină finanţare pentru un al treilea an. Sonda va rămâne pe orbita planetei până ce se va izbi de suprafaţa acesteia din cauza gravitaţiei.
Studiul despre aceste date a fost publicat în revista Science.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu