duminică, 25 noiembrie 2012

Măsuri de securitate sporite în Macedonia, înaintea aniversării independenţei Albaniei


SKOPJE (MEDIAFAX) - Macedonia şi-a consolidat, duminică, măsurile de securitate înaintea ceremoniilor organizate de minoritatea albaneză pentru a celebra 100 de ani de la obţinerea independenţei de către Albania, pe fondul unor incidente între majoritatea macedoneană şi comunitatea albaneză, relatează AFP.
"Măsurile de securitate au fost sporite aşa cum se întâmplă înaintea oricărei reuniuni importante", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei macedonene.
Confruntări au avut loc deja sâmbătă între grupuri de tineri macedoneni şi membri ai minorităţii albaneze, care au ars drapele ale taberei adverse, la Skopje şi Tetovo (vest), cu majoritate albaneză.
Comunitatea albaneză, care reprezintă 25 la sută dintre cei două milioane de locuitori ai Macedoniei, a arborat drapelele ale Albaniei pe faţadele caselor, un gest care a fost perceput drept o provocare.
Ministrul de Interne, Gordana Jankuloska, a cerut populaţiei să îşi păstreze calmul şi "să nu recurgă la acte de violenţă".
La Skopje, o manifestaţie pentru a marca această aniversare era prevăzută pentru duminică, în jurul orei 17.00 GMT (19.00 ora României), cu prezenţa aşteptată a premierului Albaniei Sali Berisha, şi a celui kosovar Hashim Thaci. Principalul partid albanez din Macedonia (DUI) contează pe participarea a 20.000 de persoane.
Manifestaţii similare vor avea loc în zilele următoare în Kosovo, a cărui populaţie este albaneză în proporţie de 90 la sută, punctul culminant fiind ceremoniile de miercuri de la Tirana, din ziua aniversării.
Începând din martie, Macedonia se confruntă cu o reactivare a tensiunilor interetnice. Relaţiile dintre albanezi şi macedoneni sunt marcate de tensiuni după un conflict de şapte luni care a avut loc în 2001 între forţele guvernamentale şi gherila albaneză macedoneană. Conflictul s-a încheiat cu acordul de pace de la Ohrid, în august 2001, care prevedea acordarea unor drepturi sporite minorităţii albaneze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu