joi, 29 noiembrie 2012

Inel de aur, acum îl vezi, acum dispare

O femeie în vârstă de 61 ani, în cursul zilei de ieri a sesizat Poliţia Municipiului Caransebeş cu privire la faptul că la uşa apartamentului său s-au prezentat două femei care au înşelat-o prin metoda ghicitului, luându-i mai multe bijuterii şi suma de 10 lei.
Verificările efectuate au condus la concluzia că cele două femei au plecat cu un autoturism spre judeţul Hunedoara. Lucrători din cadrul Poliţiei Municipiului Haţeg au oprit în trafic autovehiculul indicat în care se aflau S.LINA, de 47 ani, S.STELA, de 49 ani, K.PUICA, de 66 ani, iar maşina era condusă de R.OVIDIU, de 37 ani, toţi din judeţul Hunedoara.
La control femeilor, asupra acestora au fost găsite un lantişor cu cruciuliţă, o verighetă şi un inel din material galben împachetate într-o bucată de cârpă, bunuri ce au fost recunoscute de partea vătămată.
Prejudiciul în valoare de aproximativ 1500 de lei a fost recuperat, în cauză fiind continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

Una dintre metodele folosite de escroci pentru a îşi însuşi bijuterii sau bani de la persoane de bună credinţă este aşa-numita metodă a ghicitului. Ghicit în palmă, în bobi, în cafea, în stele… Cert este că escrocii dau dovadă de imaginaţie iar persoanele înşelate cred că îşi „cunosc viitorul” şi se trezesc că plătesc scump pentru asta. Mai nou ghicitoarele nu mai aşteaptă cuminţi să vină cetăţenii la ele (vezi anunţurile publicitare care încă abundă în presa de specialitate) ci manifestă „spirit civic”, deplasându-se la „clienţi” acasă.
Sub o falsă amabilitate se pot ascunde persoane care urmăresc doar să-şi însuşească prin metode necinstite obiecte de valoare sau sume de bani şi trebuie reţinut că escrocii, în general, pentru a câştiga încrederea viitoarelor victime, sunt foarte politicoşi, comunicativi, convingători, îmbrăcaţi îngrijit şi se deplasează cu autoturisme.
De aceea recomandăm cetăţenilor:
să evite contactul de orice fel cu orice fel de persoane străine care pretind că le pot ghici viitorul: cu siguranţă nu există nicio persoană capabilă să facă acest lucru cu adevărat – restul sunt escroci;
să nu permită accesul în locuinţa proprie a unor astfel de persoane, pentru nici un motiv (nici măcar pentru motive gen „pot să vă utilizez toaleta” sau „aş dori un pahar cu apă”) deoarece în general infractorii profită de neatenţia victimelor şi fie sustrag extrem de rapid sume de bani sau bunuri uşor transportabile (bijuterii, telefoane mobile etc.) fie se informează cu privire la alte bunuri care pot fi sustrase şi revin „în vizită” atunci când nu este nimeni acasă;
să nu aibă la vedere în locuinţă bunuri, bijuterii, bani care ar putea constitui tentaţii pentru hoţi sau escroci;
în cazul în care totuşi se întâmplă să devină victime ale unor astfel de înşelătorii să încerce să reţină cât mai multe semnalmente ale autorilor (înălţime aproximativă, culoarea părului şi ochilor, eventuale semne particulare, amănunte referitoare la îmbrăcăminte, eventual un număr de înmatriculare al maşinii cu care se deplasează aceştia) şi să anunţe de urgenţă poliţia prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă – 112

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu