joi, 29 noiembrie 2012

SUA: Patru femei care au luptat în Irak şi Afganistan au dat în judecată Pentagonul

Washington, 28 nov /Agerpres/ - Patru femei din armata americană care au luptat în războaiele din Irak şi Afganistan au dat în judecată Pentagonul acuzând politica acestuia faţă de femei în operaţiunile de luptă, relatează miercuri CNN.

'Carierele şi oportunităţile lor au fost limitate de o politică ce nu le acordă aceeaşi recunoaştere pentru serviciul prestat ca şi omologilor lor bărbaţi. De asemenea, politica de excludere din operaţiunile de luptă le îngreunează îndeplinirea misiunilor', a precizat ACLU /American Civil Liberties Union/, una dintre organizaţiile care le reprezintă în instanţă.

Una dintre reclamante, maiorul Mary Jennings Hegar, pilot de elicopter, a zburat în misiuni de evacuare medicală în Afganistan. În timpul unei misiuni, elicopterul a fost doborât, iar Hegar şi echipajul ei au fost obligaţi să intre în luptă.

Hegar a suferit răni de şrapnel şi a fost decorată ulterior. Cu toate acestea, politica armatei o împiedică să obţină funcţii de conducere în operaţiunile de luptă, afirmă ACLU.

Potrivit acestei organizaţii, femeile formează mai mult de 14% din personalul activ de 1,4 milioane al armatei americane. Politica armatei le exclude însă pe femei de la 238.000 de funcţii, situaţie care, afirmă ACLU, îi împiedică pe comandanţi să îşi mobilizeze eficient trupele.

Solicitat de presă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little, a refuzat să comenteze plângerea în instanţă a celor patru, dar a precizat că ministrul apărării, Leon Panetta, 'rămâne foarte dedicat' examinării rolului femeilor în armată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu