marți, 27 noiembrie 2012

Dobriţoiu: Preşedintele este liber să pună etichete pe cine doreşte; voi participa în continuare la CSAT

Bucureşti, 26 nov /Agerpres/ - Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat luni, la România Tv, că nu intenţionează să răspundă atacurilor preşedintelui Traian Băsescu la adresa lui, subliniind că va participa în continuare la şedinţele CSAT, pentru că este vorba despre o chestiune de responsabilitate instituţională.
'Categoric o să merg la CSAT, pentru că sunt membru CSAT. Ar trebui notat şi un alt aspect. Domnul preşedinte, cu prilejul ultimei şedinţe CSAT, a fost surprins de o analiză privind starea Armatei pe care eu i-am prezentat-o domniei sale, stare care trebuia să fi fost anticipată cu mult înainte de către consilierii domniei sale având în vedere faptul că aproape 0,8% din PIB a fost smuls din bugetul MApN. Ar fi trebuit să fi existat o preocupare în acest sens. (...) Nu intenţionez să-i răspund. Domnul preşedinte este liber să pună etichete pe cine doreşte domnia sa şi cum doreşte domnia sa. Totuşi e bine de notat faptul că eu am făcut mai multe şcoli şi prin SUA şi Colegiul NATO de la Roma... Am lucrat într-o capacitate internaţională la NATO şi (...) probabil că oficialităţile NATO nu m-ar fi selecţionat dacă aş fi fost un om după descrierea preşedintelui', a afirmat Dobriţoiu.
Referindu-se la Strategia Naţională de Apărare, ministrul a amintit că în primul mandat al preşedintelui Băsescu aceasta a ajuns în Parlament în ultimul an înainte de alegeri, deşi legea prevede un termen de 60 de zile pentru prezentarea documentului în Legislativ spre adoptare.
'În cel de-al doilea mandat e adevărat că strategia domniei sale a ajuns la timp la Parlament, dar să ştiţi că aceasta este singura calitate a acelui document', a spus Dobriţoiu.
El a menţionat că a făcut o evaluare a acestei strategii în urmă cu doi ani. 'Nu am denumit strategia respectivă lăutărească. Eu am făcut o evaluare a acestui document încă din luna octombrie 2010 şi pur şi simplu atitudinea sau modul neprofesionist în care sunt prezentate interesele naţionale, vedeţi că folosesc sintagma corectă, la plural, în condiţiile în care alţii o folosesc la singular, nu sunt în concordanţă cu obiectivele strategice prezentate în document, în condiţiile în care documentul respectiv prin titlu face referire la o Românie virtuală, titlul acesteia fiind Strategia Naţională pentru Apărare pentru o Românie care garantează prosperitatea şi securitatea generaţiilor viitoare', a afirmat ministrul.
Preşedintele Traian Băsescu a comentat, luni, declaraţiile ministrului Apărării privind Strategia Naţională de Apărare pe care a propus-o, susţinând că asemenea afirmaţii nu pot veni decât de la 'Moş Teacă'.
'Strategia de siguranţă naţională stă în Parlament de doi ani şi nu este dezbătută. Orice Moş Teacă poate să spună: nu a trimis-o, dar Moş Teacă e Moş Teacă', a spus Băsescu.
Ministrul Corneliu Dobriţoiu declarase la o dezbatere pe teme de securitate naţională că Strategia Naţională de Apărare a României asumată de preşedintele Traian Băsescu intră în conflict cu programul de guvernare în privinţa alocării resurselor. El a susţinut că documentul asumat de Băsescu este 'muzică lăutărească'

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu