joi, 29 noiembrie 2012

Mali: Ban Ki-moon subliniază riscurile unei intervenţii militare 'fără îndoială, necesare'

Naţiunile Unite, 29 nov /Agerpres/ - Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat miercuri asupra riscurilor unei intervenţii militare în nordul Mali, afirmând însă că 'forţa militară va fi, fără îndoială, necesară la un moment dat', într-un raport adresat Consiliului de Securitate al ONU, relatează AFP.

'Sunt pe deplin conştient că, dacă o intervenţie militară în nord nu este bine plănuită şi executată, ar putea agrava o situaţie umanitară deja extrem de fragilă şi ar putea duce, de asemenea, la încălcări grave ale drepturilor omului', scrie Ban Ki-moon în raportul menţionat.

'În plus, ar putea distruge orice şansă la o soluţie politică negociată la această criză, care rămâne cea mai bună speranţă pentru stabilitatea pe termen lung în Mali', adaugă secretarul general al ONU.

Apreciind că o operaţiune armată internaţională pentru a alunga islamiştii care controlează nordul Mali 'va fi, fără îndoială, necesară în ultimă instanţă împotriva celor mai extremişti' dintre aceştia, Ban Ki-moon subliniază însă că sunt încă nerezolvate probleme fundamentale legate de 'maniera în care forţa va fi gestionată, menţinută, instruită, echipată şi finanţată'.

La 11 noiembrie, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO) a aprobat trimiterea unei forţe militare de 3.300 de militari în nordul Mali, susţinută pe plan logistic de ţări occidentale. Consiliul de Securitate al ONU urmează să se pronunţe în decembrie asupra acestei intervenţii, bazându-se în special pe raportul lui Ban Ki-moon.

'Dacă forţa militară va fi, fără îndoială, necesară la un moment dat, în ultimă instanţă, pentru a debarasa nordul Mali de Al-Qaida şi aliaţii săi, este extrem de important să fie făcut totul pentru a minimaliza eventualele consecinţe umanitare şi asupra drepturilor omului', mai afirmă Ban Ki-moon, care recomandă să fie luate în considerare aceste riscuri 'începând cu planificarea' forţei.

La 20 noiembrie, trimisul special al ONU în Sahel, Romano Prodi, a declarat că toţi experţii susţin în comun că o acţiune militară în nordul Mali nu va fi posibilă înainte de septembrie 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu