vineri, 23 noiembrie 2012

Comandantul armatei terestre congoleze, suspendat pentru trafic de arme

Kinshasa, 23 nov /Agerpres/ - Generalul Gabriel Amisi, şeful statului major al armatei terestre a Republicii Democrate Congo (RDC), a fost demis din funcţie după ce a fost citat într-un raport al ONU, care îl acuza că de implicare în traficul de arme destinate diferitor grupuri înarmate, a anunţat joi guvernul, transmite AFP.

'Aceasta este doar o măsură provizorie luată de preşedintele congolez Kabilla, care a ordonat guvernului să facă o anchetă aprofundată cu scopul de a determina responsabilităţile în acest trafic ilegal şi criminal', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Lambert Mende, în cursul unei conferinţe de presă la Kinshasa.

Potrivit AFO, suspendarea comandantului forţelor terestre congoleze intervine într-un moment în care armata a suferit un serios eşec în respingerea rebelilor din M23, care au cucerit fără rezistenţă, marţi, oraşul Goma, capitala provinciei Nord-Kivu în estul ţării.

Potrivit raportului experţilor Naţiunilor Unite asupra RDC, citat de Mende, forţele armatei congoleze continuă să fie pradă a reţelei de criminali care permit ofiţerilor superiori să se îmbogăţească prin folosirea ilegală a resurselor naturale ale ţării şi a contrabandei, în special traficul de fildeş practicat de grupuri înarmate active în estul ţării.

Tot potrivit purtătorului de cuvânt, generalul Amisi 'controla o reţea de distribuire a muniţiilor de vânătoare către braconieri şi grupuri înarmate'.

Astfel, şeful forţelor terestre este suspectat că a furnizat 300 de puşti de asalt AK47 grupului înarmat Nuyatura, implicat recent în asasinarea mai multor sute de civili.

O serie de ofiţeri de grade inferioare sunt citaţi de asemenea în raportul experţilor ONU.

Potrivit lui Mende, traficul de arme 'începea în Congo Brazzaville, unde muniţiile erau cumpărate şi aduse clandestin la Kinshasa, de unde apropiaţi ai generalului Amisi - în speciali membri ai familiei acestuia - le transportau în estul ţării'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu