miercuri, 28 noiembrie 2012

Nivelul mărilor creşte mai repede decât s-a prevăzut

New York, 28 nov/Agerpres/ - Nivelul mărilor creşte din cauza încălzirii globale cu 60% mai repede decât prevăzuse în 2007 grupul de experţi al ONU pentru climă, GIEC, arată miercuri un studiu ştiinţific menţionat de 20minutes.ch.

Studiul a fost realizat de trei experţi în climă şi publicat în revista britanică 'Environmental Research Letters'. 'Cea mai fiabilă' proiecţie a GIEC în 2007, bazată pe datele din 2003, era o creştere de 2 mm/an până în 2010. În raportul său din 2007, GIEC apreciase că nivelul mărilor va creşte cu 18 - 59 cm până la sfârşitul secolului din cauza dilatării apei sub influenţa încălzirii climatice. Creşterea ar putea atinge şi chiar depăşi 1 m, afirmă în prezent numeroase studii ştiinţifice. Cifra este considerată credibilă de unul din autorii studiului condus de Stefan Rahmstorf de la Institutul de cercetări asupra impactului încălzirii climatice din Potsdam (Germania).

'Acest lucru înseamnă că zonele aflate la mai puţin de un metru deasupra nivelului mării, cum este cazul unei mari concentraţii de populaţie în Bangladesh, vor dispărea', a spus Grant Foster de la societatea americană Tempo Analytics, unul din coautorii studiului. 'Ar fi milioane de refugiaţi din cauza climei, precum şi posibile războaie şi tot felul de conflicte pentru accesul la resurse. În ceea ce priveşte marile oraşe de pe coastă, ca New York, efectele vor fi probabil asemănătoare cu cele ale uraganului Sandy', a adăugat el.

Estimările prea scăzute ale GIEC asupra creşterii nivelului mărilor se pot explica prin faptul că amploarea fenomenului de topire a gheţurilor era mai puţin cunoscută în acea perioadă. De altfel, ultimul raport al GIEC se bazează pe datele obţinute între 1993 şi 2003, când măsurătorile prin satelit erau relativ noi.

Al cincilea raport al GIEC va fi publicat în trei părţi - septembrie 2013, martie 2014 şi aprilie 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu