luni, 26 noiembrie 2012

Expoziţia 'Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele şi fotografia de război', la MNAR

Bucureşti, 26 nov /Agerpres/ - O expoziţie cu titlul 'Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele şi fotografia de război' se va deschide joi în Rotonda sălii Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).
Organizată de MNAR şi Institutul Cervantes din Bucureşti, expoziţia prezintă cele 82 de gravuri din celebra serie 'Dezastrele războiului' realizată de pictorul spaniol Francisco de Goya în perioada 1810-1820, care ilustrează scene din timpul războiului împotriva trupelor napoleoniene (Războiul de independenţă spaniol, 1808-1814).
La vernisaj au fost invitaţi directorul general al MNIR, Roxana Theodorescu, ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti, Juan Carlos Vidal, şi curatorul expoziţiei, Juan Bordes.
Prin intermediul acestor gravuri, Goya denunţă ororile războiului: cruzimea, fanatismul, teroarea, nedreptatea, suferinţa şi moartea. Atitudinea sa imparţială, prin ilustrarea atrocităţilor comise de ambele tabere implicate în conflict, transformă actul creativ într-unul de protest, de condamnare a războiului, fără precedent în istoria artei.
În paralel cu gravurile lui Goya sunt expuse fotografii din timpul Războiului civil spaniol (1936-1939), eveniment care s-a aflat în atenţia presei internaţionale, beneficiind de prezenţa unor fotografi renumiţi precum Robert Capa, David Seymour, Gerda Taro, Augustí Centelles sau Alfonso Sanchez, cărora li se adaugă nenumăraţi fotografi locali sau anonimi.
Această alăturare este menită să extindă denunţul lui Goya până în zilele noastre, să identifice în discursul fotoreporterilor de război ecoul atitudinii lui Goya faţă de conflictele armate.
În expoziţie gravurile sunt grupate pe şapte teme majore: frontul, victimele, execuţiile, exodul şi jafurile, foametea, ipostaze ale femeii în război şi perioada de după război - o critică la adresa regimului absolutist instaurat de regele Ferdinand al VII-lea.
Expoziţia va fi deschisă până pe 27 ianuarie 2013.
Goya a început seria 'Dezastrelor' în 1810, dar ultimele plăci le-a terminat spre 1820, timp în care a realizat mai multe planşe de probă şi a imprimat doar trei exemplare complete ale seriei, sub titlul 'Fatalele consecinţe ale sângerosului război cu Bonaparte în Spania'.
În 1862 Academia de Arte Frumoase San Fernando a achiziţionat 80 de plăci gravate din cadrul seriei, celelalte două fiind donate în 1870. Titlul 'Dezastrele războiului' apare în prima ediţie publicată de Calcografia Naţională în 1863.
Până în prezent au fost imprimate şase tiraje ale seriei, iar primul tiraj complet, cu 82 de gravuri, a fost realizat în 1963.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu