joi, 29 noiembrie 2012

Kabul Bank a transferat în străinătate milioane de dolari, influenţă politică (raport)

Kabul, 28 nov /Agerpres/ - Sute de milioane de dolari au fost transferaţi în peste 24 de bănci din străinătate de Kabul Bank, potrivit unui raport elaborat de un comitet independent şi difuzat miercuri, în contextul unei fraude de amploare care a falimentat cea mai mare instituţie financiară din Afganistan, notează AP.

Raportul, finanţat de donatori internaţionali, oferă detalii privind modul în care apropiaţi ai Kabul Bank, prieteni şi rude ale acestora, au reuşit să sustragă 861 milioane dolari pe baza unei scheme de tip piramidal.

Pe baza raportului de 87 de pagini, realizat la cererea mai multor creditori, Fondul Monetar Internaţional i-a solicitat guvernului de la Kabul să se implice în rezolvarea respectivului scandal.

Pierderile provocate prin acest sistem reprezintă 5% din Produsul Intern Brut al Afganistanului, iar falimentul respectiv este unul din cele mai mari la nivel mondial, notează în document Independent Joint Anti-Corruption Monitoring and Evaluation Committee /Comitet independent de evaluare şi control anticorupţie/ - o instanţă formată din experţi anticorupţie afgani şi internaţionali.

La jumătatea lunii noiembrie, FMI, care sistase orice ajutor acordat Afganistanului până la rezolvarea respectivului caz, a acceptat să-i elibereze o nouă tranşă de împrumut Kabulului.

Puterea politică, nu justiţia a decis în ancheta privind acest scandal, sintetizează amintitul document.

Aproximativ 22 de persoane sunt judecate în acest scandal, care a zguduit Afganistanul. 'Din informaţii legate de anchetă, decizia finală privind inculparea a fost luată la nivel politic în 2011 de un comitet de rang înalt', conform aceluiaşi raport.

Printre acţionarii băncii se numărau Mahmood Karzai, fratele preşedintelui Hamid Karzai, şi un frate al vicepreşedintelui Mohammed Qasim Fahim.

Kabul Bank a furnizat 'milioane de dolari pentru campanie cel puţin unui candidat la prezidenţialele' din 2009, împotriva recomandărilor Băncii Centrale afgane. De asemenea, instituţia financiară era unul din principalii donatori ai campaniei lui Hamid Karzai, notează acelaşi Comitet independent de evaluare şi control anticorupţie.

Dosarul se află în atenţia comunităţii internaţionale. Un purtător de cuvânt al Procuraturii Generale de la Kabul a indicat că acest dosar nu are natură politică şi a fost tratat ca atare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu