miercuri, 28 noiembrie 2012

Turcia: Experţii NATO vizitează mai multe locaţii în vederea desfăşurării de rachete Patriot

Ankara, 28 nov /Agerpres/ - Experţii militari sosiţi la începutul săptămânii în Turcia au început, miercuri, un turneu în această ţară pentru a inspecta locaţiile în care ar putea fi instalate rachetele Patriot a căror desfăşurare în apropierea graniţei cu Siria a fost solicitată de guvernul turc, potrivit agenţiei de presă Anadolu, preluată de AFP.

Această misiune este aşteptată miercuri la o bază militară din provincia Malatya, în sud-estul ţării, ce găzduieşte deja un radar de alertă în cadrul sistemului de apărare antirachetă amplasat de Alianţa Nord-Atlantică, a precizat Anadolu. Celelalte 27 de state membre ale NATO urmează să accepte în mod oficial în zilele ce urmează solicitarea partenerului lor turc.

Îngrijorată de riscurile legate de conflictul sirian, Ankara a solicitat săptămâna trecută Alianţei desfăşurarea de rachete sol-aer Patriot în apropiere de frontiera sa cu Siria, ceea ce a suscitat indignare la Damasc şi avertismente serioase din partea principalilor doi aliaţi ai Siriei, Rusia şi Iranul.

În context, guvernul turc şi responsabilii NATO au reiterat în mai multe rânduri în ultimele zile că aceste rachete Patriot nu au decât o vocaţie strict 'defensivă' şi că nu vor avea drept scop impunerea unei zone de interdicţie aeriană în nordul teritoriului sirian.

Potrivit unei surse militare turce, patru până la şase baterii ar putea fi desfăşurate la Malatya, Diyarbakir şi Sanliurfa /în sudul Turciei/, ceea ce ar presupune staţionarea în Turcia a circa 400 de soldaţi ai Alianţei din cele trei ţări ce deţin sistemul Patriot /SUA, Olanda şi Germania/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu