luni, 19 noiembrie 2012

Evoluţia conflictului din Israel

Cisiordania şi Israel, 19 nov /BMTF/ - Lideri ai mişcărilor palestiniene Fatah, Hamas şi Jihadul islamic, reuniţi în Cisiordania, au lansat un apel la unitate şi s-au angajat să pună 'capăt divizării', în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, transmite AFP, preluată de Agerpres.

'Din Ramallah, îi anunţăm pe liderii celorlalte mişcări că am pus capăt divizării', a declarat în faţa a mii de manifestanţi Jibril Rajoub, un reprezentant al Fatah - partidul preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene /ANP/ Mahmud Abbas, moderat.

'Acela care va mai vorbi de divizare de astăzi înainte este un criminal', a indicat la rândul său Mahmud Al-Ramahi, un lider al Hamas în Cisiordania.

Numeroase manifestaţii dublate de confruntări cu forţele de securitate israeliene au avut loc în ultimele zile în marile oraşe din Cisiordania şi în cartierele palestiniene din Ierusalimul de Est - zona arabă a oraşului cucerită de Israel în 1967.

Mişcarea islamistă Hamas controlează în totalitate Fâşia Gaza din vara lui 2007, iar Fatah, partidul prezidenţial majoritar în ANP, administrează în prezent doar Cisiordania ocupată. Fatah este considerat un partid moderat, în timp ce Hamas şi Jihadul islamic s-au remarcat printr-o poziţie intransigentă.

În acest răstimp, Israelul s-a declarat gata pentru un atac terestru în Fâşia Gaza, însă preferă o soluţie diplomatică, a declarat luni un important oficial israelian apropiat al premierului Benjamin Netanyahu, relatează Reuters.

'Am prefera o soluţie diplomatică care ar garanta pacea pentru populaţia din sudul Israelului. Dacă acest lucru este posibil, atunci o operaţiune pe teren nu ar mai fi necesară', a declarat oficialul israelian. 'Dar dacă diplomaţia eşuează, nu am avea altă alternativă decât să trimitem în teritoriu forţe terestre', a adăugat el.

Armata israeliană ''interferează'' şi în difuzarea programelor staţiei Al-Aqsa TV, televiziunea oficială a mişcării palestiniene, potrivit unui comunicat al canalului, care precizează că imaginile sunt defectuoase sau se întrerup. ''Am piratat televiziunea Hamas pentru a difuza avertismente'', a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene, precizând că preluarea controlului asupra canalului palestinian ar dura probabil mai multe ore.

Jurnaliştii AFP din Gaza n-au constat însă difuzarea de avertismente ale armatei israeliene în programul canalului palestinian.

Duminică, programele postului de radio al Hamas au fost piratate timp de mai multe ore şi raidurile israeliene asupra a două centre de presă din oraşul Gaza au dus la rănirea a cel puţin opt jurnalişti.

Într-un comunicat, armata israeliană i-a cerut ''presei internaţionale'' să stea departe de baze şi instalaţii ale Hamas care servesc unor operaţiuni împotriva cetăţenilor Israelului''.

Foreign Press Association /FPA/, asociaţia presei străine din Israel, şi-a exprimat preocuparea ca urmare a atacurilor armatei israeliene asupra unor clădiri care găzduiesc jurnalişti în Gaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu