joi, 3 ianuarie 2013

Turcia: un fost şef al armatei - arestat pentru implicare într-o tentativă de lovitură de stat în 1997

Ankara, 3 ian /Agerpres/ - Un fost şef al armatei turce, generalul în retragere Ismail Hakki Karadayi, a fost arestat joi dimineaţă, la Istanbul, pentru presupusa implicare într-o tentativă de lovitură de stat în 1997 care l-a vizat pe primul şef al unui guvern islamist la Ankara, Necmettin Erbakan, informează France Presse.

Generalul Karadayi urmează să fie audiat în cursul după-amiezii de un tribunal din Ankara, în cadrul unei anchete lansate anul trecut şi care a provocat deja plasarea în arest a mai multor ofiţeri superiori turci.

Fostul 'număr 1' al armatei turce în 1997, generalul Cevik Bir, considerat a fi creierul puciului, a fost arestat în luna aprilie a anului trecut, împreună cu mai mulţi colaboratori de-ai săi. Toţi aceşti militari sunt urmăriţi în justiţie pentru 'tentativă de înlăturare a guvernului sau de a împiedica parţial sau total acţiunile acestuia' şi se află în detenţie la închisoarea din Sincan, un oraş situat în apropierea capitalei turce.

Evenimentele din 1997 au fost calificate în Turcia drept o 'lovitură de stat post-modernă', întrucât generalii implicaţi au determinat căderea guvernului fără violenţă şi nu au înlocuit administraţia civilă cu un regim militar. Guvernul care s-a văzut nevoit să demisioneze în 1997 era condus de Necmettin Erbakan, mentorul politic al actualului premier turc Recep Tayyip Erdogan.

După victoria Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, al lui Erdogan) în alegerile din 2002, guvernul islamisto-conservator de la Ankara a luat măsuri pentru scăderea influenţei armatei în viaţa politică turcă. Zeci de ofiţeri activi sau în retragere sunt în detenţie, condamnaţi sau inculpaţi în presupuse comploturi care ar fi vizat înlăturarea guvernului Erdogan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu