joi, 31 ianuarie 2013

Freelancerii online români, pe locul 7 la nivel mondial în funcţie de câştiguri, cu peste 16 milioane de dolari în ultimii 5 ani


Bucureşti, 31 ian /Agerpres/ - Freelancerii online din România au câştigat circa 16,4 milioane de dolari în intervalul 2007 - 2012, lucrând prin intermediul platformei Elance.com, iar România se situează pe locul şapte la nivel mondial şi pe locul trei în Europa din punct de vedere al veniturilor înregistrate de aceştia, devansând ţări precum Rusia, China, Germania sau Australia, a declarat, joi, vicepreşedintele Elance pentru Europa, Kjetil Olsen, într-o conferinţă de presă.
Din totalul câştigurilor freelancerilor români, cinci milioane de dolari au fost încasate anul trecut.
Contractorii români s-au impus pe piaţa de IT & programare şi graphic design & multimedia, unde au câştigat 12,6 milioane dolari şi, respectiv 2,8 milioane dolari, între 2007 şi 2012. În aceste domenii, freelancerii români au încasat, în medie, 15 dolari/oră. Cel mai bine plătite proiecte au fost în domeniul finanţe şi management şi în domeniul juridic, unde românii au fost plătiţi, în medie, cu 18 dolari/oră şi, respectiv, cu 20 dolari/oră.
'România a devenit o piaţă-cheie pentru Elance datorită numărului mare de specialişti din domeniul IT, care au atras, în perioada analizată, peste 75% din veniturile totale obţinute de contractorii români pe Elance.com. Companiile din toată lumea care caută soluţii inovatoare pentru o dezvoltare rapidă, eficientă, găsesc pe piaţa românească forţa de muncă necesară', a spus Kjetil Olsen.
România ocupă locul 7 în lume în funcţie de veniturile obţinute în perioada 2007 - 2012, după SUA (166,28 milioane de dolari), India (165,09 milioane de dolari), Pakistan (39,89 milioane de dolari), Ucraina (38,21 milioane de dolari), Canada (18,69 milioane de dolari) şi Marea Britanie (18,11 milioane de dolari). În Europa, România se află pe locul 3, după Ucraina şi Marea Britanie.
Pe platforma de freelancing şi muncă online Elance sunt înregistraţi peste 2,1 milioane de freelanceri. Lunar, 256.000 de companii active postează pe Elance.com aproximativ 75.000 de oferte de proiecte. Cu 16.411 de profesionişti independenţi români înscrişi până la finalul anului trecut, România se plasează pe locul 12 în clasamentul celor 155 de ţări din care provin contractorii. 6.000 dintre aceştia s-au orientat către freelancingul online numai în decursul anului 2012, iar 1.027 au fost plătiţi de către companii internaţionale pentru serviciile prestate pe parcursul anului trecut.
În 2012, numărul joburilor câştigate de freelancerii români s-a ridicat la 9.361, în creştere cu 40% faţă de 2011. Cele mai multe joburi sunt în domeniul design & multimedia (41%), IT & programare (40%), urmate de conţinut şi traduceri (9%), suport administrativ (5%), vânzări şi marketing (4%), inginerie şi fabricare (1%).
Potrivit lui Olsen, angajatorii români au început să folosească platforma Elance, înregistrările clienţilor crescând în 2012 cu 35% faţă de anul precedent, iar numărul postărilor de joburi cu 78%.
În prezent, Elance are în România cinci mobilizatori, freelanceri care lucrează activ prin intermediul platformei. Aceştia se află în Bucureşti, Iaşi şi Bacău şi susţin periodic workshopuri despre activitatea ca freelancer online şi succesul pe care îl poate avea un profesionist independent prin acest stil de muncă. În acelaşi timp, Elance a ales Bucureştiul pentru organizarea celui de-al doilea summit 'Work Different' la nivel mondial, pe 31 ianuarie 2013, un eveniment menit să celebreze stilul freelancing, dar şi succesul specialiştilor români din domeniu.
'În ianuarie 2009 m-am înscris pe această platformă şi am luat bani cam prin luna mai. Iniţial, nu am avut încredere, însă acum pot să spun că Elance este o oportunitate de care ar trebui să ne fie ruşine să nu profităm, noi, românii. Prima sumă pe care am câştigat-o a fost de 170 de dolari pentru un proiect la care am lucrat 7-8 ore. Acum nu mai caut clienţi, ci vin singuri, chiar am prea mult de lucru. În principiu, lucrez maximum 5-6 ore pe zi, iar sumele pe care le primesc sunt în dolari, cu trei zerouri. Mai exact, peste 2.000 de dolari. E mai greu la început, îţi trebuie experienţă, dar cu timpul îţi creezi un profil care te face să ieşi în evidenţă în faţa clienţilor. Am avut şi clienţi dificili, dar am închis ochii şi am tratat totul profesionist, pentru că totul se reflectă în feed-back-uri. După finalizarea proiectului, banii intră în contul tău, în principiu, în 24 de ore', a declarat Daniel Simion, unul dintre freelancerii români care activează pe platforma Elance.
Potrivit lui Olsen, viitorul freelancerilor este unul promiţător, acesta estimând că, în următorii cinci ani, companiile vor angaja mai mult de jumătate dintre profesionişti prin internet (54%).
În 2012, freelancerii care au lucrat prin Elance au câştigat 211 milioane de dolari. Din 2007 până în decembrie 2012, profesioniştii independenţi au însumat câştiguri de 609 milioane dolari din proiectele realizate.
În prezent, peste 500.000 de companii şi peste două milioane de freelanceri folosesc Elance în 170 de ţări. Cu sediul în Mountain View (California) şi în Oslo (Norvegia), Elance este o companie privată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu