marți, 29 ianuarie 2013

Rusia împotriva 'recroirii' graniţelor în Europa

Moscova, 29 ian /Agerpres/ - Rusia se opune 'recroirii' graniţelor în Europa, în special în Balcani, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în finalul întâlnirii cu omologul său macedonean Nikola Poposki, aflat într-o vizită de lucru la Moscova, transmite ITAR-TASS.

'Suntem împotriva oricărei redesenări a graniţelor în Europa.Considerăm că este esenţial ca toate statele să urmeze cu stricteţe principiile Actului final de la Helsinki, iar acesta este pe deplin aplicabil situaţiei din Balcani, unde în ultimele decenii s-a vărsat mult sânge', a declarat Lavrov.

Ministrul rus a răspuns în acest fel la întrebarea dacă ne putem aştepta la noi conflicte în contextul declaraţiei preşedintelui Albaniei, Bujar Nishani, privind necesitatea de a crea un stat unic pentru toţi albanezii.

Nimeni nu doreşte repetarea cunoscutelor scenarii 'balcanice', a remarcat, între altele, şeful diplomaţiei ruse.

În acest context, Lavrov a amintit de Kosovo şi a afirmat că partea rusă este dezamăgită de reacţia partenerilor ei occidentali la actele de vandalism împotriva monumentelor de cult sârbe din Kosovo. 'Este o tendinţă periculoasă', a atras el atenţia.

La rândul său, ministrul de externe al Macedoniei a subliniat că ţara sa nu 'sprijină naţionalismul şi nu doreşte recroirea graniţelor'. 'O astfel de activitate nu va duce la stabilitate în regiune', a spus Poposki. 'Statele balcanice sunt mici, iar interesul lor este să aspire la integrare şi deschidere', a mai spus acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu