luni, 28 ianuarie 2013

Serviciile secrete germane avertizează în legătură cu posibile atentate în Libia


Berlin, 28 ian /Agerpres/ - Gruparea teroristă Al Qaida în Maghrebul islamic (AQIM) pune la cale răpirea unor rezidenţi germani, aflaţi în prezent pe teritoriul Libiei, relatează publicaţia Spiegel, citând surse proprii din cadrul Serviciului de Informaţii german (BND).

Atacurile Al Qaida şi ale altor câteva organizaţii teroriste din regiune ar viza cetăţeni ai Germaniei şi Marii Britanii, conform BND.

Astfel, spionajul german susţine că răpirile sunt plănuite de aceleaşi persoane care se află la originea sechestrării mai multor sute de oameni la o exploatare de gaze din deşertul algerian.

După atacul de la In Amenas, potrivit BND, militanţii islamişti au trecut din Algeria în Libia, unde ar intenţiona comiterea unor noi atacuri.

Săptămâna trecută, mai exact la 24 ianuarie, Ministerul german de Externe a emis pe site-ul său de internet un avertisment împotriva călătoriilor în Libia. Guvernul Germaniei a intrat în posesia unor noi informaţii despre posibile ameninţări la adresa cetăţenilor occidentali la Benghazi (estul Libiei), se afirma în comunicatul diplomaţiei germane.

În acest context, autorităţile de la Berlin le-au cerut cetăţenilor săi să părăsească urgent Benghazi şi împrejurimile sale, iar celor care intenţionau să plece în Libia să-şi amâne călătoria din cauza situaţiei instabile din această ţară.

Avertismente similare au fost emise de ministerele de externe din Marea Britanie, Canada, Australia şi Olanda. La 25 ianuarie a.c., un avertisment în acest sens a fost emis şi de Franţa. Autorităţile libiene au apreciat drept nefondate temerile occidentalilor.

La 16 ianuarie a.c., militanţi ai grupării 'Cei care semnează cu sânge', suspectate de legături cu Al Qaida, au luat ostatici 800 de persoane care lucrau la un complex de industrializare a gazelor la In Amenas (sud-estul Algeriei). Ei au cerut eliberarea din închisoare a camarazilor lor şi suspendarea operaţiunii militare occidentale în Mali, unde Franţa împreună cu alte state europene şi SUA ajută guvernul local în lupta împotriva militanţilor islamişti.

În urma asaltului trupelor guvernamentale asupra complexului de exploatare a gazelor pentru eliberarea ostaticilor au murit oficial 80 de persoane, inclusiv 37 de occidentali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu