Ceremonia de predare-primire a Preşedinţiei Grupului Director al Batalionului multinaţional de geniu „TISA”, prin care România a predat Slovaciei exercitarea, pentru o perioadă de un an, a conducerii acestei iniţiative de cooperare militară regională, s-a desfăşurat miercuri, 30 ianuarie, la sediul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, din Sibiu.
Protocolul de predare-primire a fost semnat, din partea României, de către general-locotenent Dan Ghica-Radu, locţiitorul şefului Statului Major General al Armatei României, iar, din partea forţelor armate ale Republicii Slovacia, de generalul-maior Miroslav Kocian, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.
“Pe timpul deţinerii preşedinţiei Iniţiativei „TISA”, partea română a avut ca obiectiv continuarea afirmării Batalionului multinaţional de geniu „TISA” ca instrument important de cooperare între ţările din regiune, în scopul prevenirii dezastrelor naturale şi înlăturării consecinţelor acestora. Totodată, ne-am propus creşterea vizibilităţii iniţiativei prin aplicarea politicii uşilor deschise şi atragerea de noi membri”, a declarat generalul-locotenent Dan Ghica-Radu. „Considerăm că ne-am îndeplinit obiectivele şi, în acest sens, vreau să evidenţiez faptul că, la exerciţiul multinaţional “Blonde Avalanche 12”, desfăşurat în toamna anului trecut, la Brăila, au participat observatori din Moldova, Serbia şi SUA”, a mai susţinut locţiitorul şefului SMG.
La rândul sau, generalul-maior Miroslav Kocian a declarat: "va fi o provocare pentru noi să menţinem la acelaşi standard nivelul cooperării multinaţionale din timpul preşedinţiei româneşti. Studiem posibilitatea extinderii proiectului regional TISA, fie prin includerea în zona de responsabilitate a batalionului multinaţional de geniu a bazinului Dunării, fie prin primirea de noi membri".
Biroul de Presă
Documentar despre Batalionul multinaţional de geniu „TISA”
Ceremonia de predare - primire a Preşedinţiei Grupului Director al Batalionului multinaţional de geniu „TISA”, prin care România a predat Slovaciei exercitarea, pentru o perioadă de un an, a conducerii acestei iniţiative de cooperare militară regională, s-a desfăşurat miercuri, 30 ianuarie, la sediul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Protocolul de predare-primire a fost semnat, din partea României, de către general-locotenent Dan Ghica-Radu, locţiitorul şefului Statului Major General al Armatei României, iar din partea forţelor armate ale Republicii Slovacia de generalul-maior Miroslav Kocian, locţiitorul şefului Statului Major al Apărării.
x x x
Iniţiativa regională „TISA” este o formă de colaborare între Ungaria, România, Ucraina şi Slovacia, materializată, în anul 2002, prin înfiinţarea Batalionului multinaţional de geniu cu acelaşi nume, „TISA”.
Scopul înfiinţării acestui batalion este supravegherea şi intervenţia în regim de urgenţă în bazinul râului Tisa (care traversează toate cele patru state semnatare), în caz de dezastru natural, pentru salvarea de vieţi omeneşti şi bunuri materiale.
Preşedinţia iniţiativei este deţinută pentru un an, prin rotaţie, de către ţările membre, în ordine alfabetică, după denumirea în limba engleză.
2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
HUN ROU SVK UKR HUN ROU SVK UKR HUN ROU
Batalionul este compus dintr-un comandament multinaţional şi din contingente naţionale cu efective aproximativ egale care îşi păstrează structura organizatorică naţională şi sunt staţionate pe teritoriul propriului stat. Efectivele contingentelor naţionale din structura Batalionului nu depăşesc 200 de persoane, iar numărul personalului genistic de execuţie nu poate fi mai mic de 100.
Contingentele naţionale îşi îndeplinesc misiunea utilizând echipamentul propriu.
Cooperarea în cadrul iniţiativei TISA presupune organizarea, anuală, a unui exerciţiu cu denumirea generică „BLONDE AVALANCHE”, a două reuniuni ale Grupului multinaţional de lucru şi a unei reuniuni a Grupului Director, la nivelul locţiitorilor şefilor statelor majore generale din România, Ungaria, Slovacia şi Ucraina. Prin desfăşurarea anuală a exerciţiului „Blonde Avalanche”, însoţit de o demonstraţie practică susţinută de modulul ţării gazdă, iniţiativa reprezintă un cadru optim de antrenare în comun, ceea ce conferă modulului românesc o expertiză valoroasă în perspectiva participării la misiuni în teatre de operaţii.
La ultimele reuniuni ale Grupului Director, factorii de răspundere din cele patru armate au apreciat că Batalionul multinaţional de geniu „TISA” reprezintă un model de succes privind colaborarea în regiune, reprezentând totodată o soluţie care şi-a dovedit viabilitatea în realizarea obiectivelor ţărilor membre.
Pe lângă facilitarea schimbului de experienţă între structurile militare direct implicate, Iniţiativa „TISA” a trecut testul primului deceniu de activitate, dovedindu-se o formulă eficace de promovare a relaţiilor de încredere şi bună vecinătate între ţările participante, precum şi o contribuţie la menţinerea securităţii şi stabilităţii regionale, în deplin acord cu dezideratele Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. Astfel, în mediul NATO se remarcă existenţa şi altor unităţi de acelaşi gen, care au la baza funcţionării lor principiul cooperării regionale (Brigada Italo–Sloveno-Ungară, Corpul Germano-Olandezo-Franco-Belgian, Batalionul Baltic etc.).
Pe timpul deţinerii preşedinţiei Iniţiativei „TISA”, România a avut ca obiectiv continuarea afirmării Batalionului multinaţional de geniu ca instrument important de cooperare între ţările din regiune, în scopul prevenirii dezastrelor naturale şi înlăturării consecinţelor acestora. Totodată, a avut loc o creştere a vizibilităţii iniţiativei prin aplicarea politicii „uşilor deschise” şi atragerea de noi membri. Astfel, la exerciţiul multinaţional “Blonde Avalanche 12”, care a avut loc în toamna anului trecut la Brăila, au participat observatori din Moldova, Serbia şi SUA, iar ţara noastră a susţinut demersurile de aderare a Guvernului Republicii Serbia la iniţiativa regională.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu