miercuri, 30 ianuarie 2013

Milioane de locuitori ai Beijingului sfătuiţi să nu iasă în stradă din cauza poluării

Beijing, 30 ian /Agerpres/ - Autorităţile chineze le-au recomandat miercuri milioanelor de locuitori ai Beijingului să evite pe cât posibil ieşirea din casă, în contextul unei puternice poluări atmosferice persistente contra căreia au fost anunţate mai multe măsuri pe plan local, relatează AFP.

Capitala Chinei este sufocată de trei zile de o ceaţă groasă de particule nocive, după ce a înregistrat în luna ianuarie mai multe vârfuri de poluare de o intensitate fără precedent.

La Beijing, metropolă cu 20 de milioane de persoane, unde circulă peste 5 milioane de vehicule, municipalitatea a recomandat să rămână în case în special copiii, persoanele în vârstă şi persoanele a căror sănătate ar putea fi afectată de particulele nocive sau în orice caz să-şi limiteze ieşirile.

Un post de radio local îi invita încă de dimineaţă pe locuitorii capitalei chineze să rămână cât mai puţin posibil în stradă, unde oamenii, din ce în ce mai mulţi, se deplasează cu feţele acoperite cu măşti de protecţie respiratorie, unii dintre ei păstrându-le chiar şi la locul de muncă sau în casă.

Într-o zonă de afaceri, jurnaliştii de la AFP au putut constata că un număr de angajaţi de la o societate din sectorul serviciilor purtau măşti chiar aflându-se în faţa calculatoarelor.

Marţi, autorităţile locale au afirmat că au ordonat închiderea a 103 uzine şi au interzis pentru circulaţie 30% din parcul de maşini oficiale.

Aceste măsuri timide nu au fost însă în măsură să calmeze temerile. Ambasada SUA, care calculează şi publică propriul indice al calităţii aerului, consideră că poluarea atmosferică a atins un nivel 'periculos' miercuri după-amiază.

A doua economie de pe planetă şi prima piaţă de automobile din lume, China îşi vede mediul ameninţat de numeroase industrii poluante, în condiţiile unui trafic rutier în continuă expansiune şi o protecţie laxă a ecosistemului.

China consumă în prezent la fel de mult cărbune cât ansamblul ţărilor de pe planetă. Ţara îşi asigură 70% din energie din resurse proprii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu