marți, 29 ianuarie 2013

Uraganul Sandy în Statele Unite: 60 miliarde pentru reconstrucţie

Washington, 29 ian /Agerpres/ - Congresul american a aprobat definitiv luni un ajutor excepţional de 60,2 miliarde de dolari pentru reconstrucţia regiunilor de coastă ale Statelor Unite devastate de uraganul Sandy la sfârşitul lunii octombrie, după trei luni de certuri bugetare, informează AFP.

Senatul a votat cu 62 de voturi contra 36 un text ce acordă un ajutor de 50,5 miliarde /38 miliarde de euro/, deja votat pe 15 ianuarie de Camera Reprezentanţilor şi care se adaugă la 9,7 miliarde aprobate mai devreme în această lună.

După ce a ezitat la început, majoritatea republicanilor a acceptat să nu solicite contrapartide în restul bugetului în schimbul pachetului, o sumă semnificativă chiar şi la nivelul Statelor Unite. Prin comparaţie, bugetul apărării suferă reduceri automate de 55 de miliarde în 2013, dar Congresul a amânat aceste reduceri.

În 2005, după uraganul Katrina ce a lovit New Orleans /Louisiana, sud/, Congresul a votat în doar zece zile credite de 60 miliarde de dolari.

Peste 100 de persoane au fost ucise şi zeci de mii de case distruse la 29 octombrie când Sandy a lovit coasta de nord-est a ţării.

Banii vor fi cheltuiţi în zece ani şi destinaţi sinistraţilor şi întreprinderilor ce au pierdut venituri, dar vizează mai ales infrastructura afectată /tuneluri, poduri, drumuri/ şi protejarea lor de furtuni viitoare, de exemplu îmbunătăţind clădirile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu