joi, 31 ianuarie 2013

Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni


Bucureşti, 31 ian /Agerpres/ - Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi Antidrog (AESA).
La eveniment, care a avut loc la Colegiul Naţional 'Matei Basarab' din Bucureşti, au fost prezenţi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, preşedintele AESA, Florea Voicu, reprezentanţi ai Poliţiei Sectorului 3, precum şi 200 de elevi din şcolile gimnaziale ale sectorului 3, cadre didactice şi consilieri şcolari.
'Avem nevoie să discutăm despre problemele reale, şi anume, violenţa în şcoli este o problemă reală şi ar trebui să găsim cu toţii soluţii cum să limităm violenţa în şcoli. M-am gândit la o soluţie: să ducem aceasta luptă, această competiţie în zonele bine reglementate, să avem competiţii sportive, competiţii pe cunoştinţe pe materie. Haideţi să creăm competiţie! Avem nevoie să fim competitivi. Avem de asemenea un proiect în sectorul 3 care se numeşte 'Pepiniera de talente', unde avem 3.300 de elevi. Nu cred că e în regulă să arătăm cine fumează mai mult, cine chiuleşte mai mult, acestea sunt genul de competiţii pe care trebuie să le eliminăm în orice variantă', a declarat primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, care a adăugat că, înainte de toate, este necesară conştientizarea fenomenului de violenţă în şcoli.
Negoiţă a subliniat că sectorul 3 este 'eliberat' de magazine de etnobotanice sau produse similare. 'Am şi eu doi copii, de 15 şi 12 ani, şi conştientizez ce pericole sunt în jurul copiilor. Dar este şi de datoria voastră să conştientizaţi astfel de pericole (n.r. - droguri, alcool, energizante etc.)', le-a spus primarul elevilor prezenţi la eveniment.
Deputatul Gabriela Podaşcă, vicepreşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, a arătat că siguranţa în şcoală trebuie să fie pe primul loc atunci când discutăm despre creşterea performanţei sistemului românesc de învăţământ.
'Este momentul să tragem un semnal de alarmă, pentru că viaţa este mai importantă decât orice şi drepturile copilului sunt mai importante decât absolut orice', a spus Gabriela Podaşcă, referindu-se în context la cazul recent al unui elev înjunghiat de colegi în faţa şcolii.
Ea i-a invitat pe reprezentanţii şcolari prezenţi la eveniment la un dialog permanent, din care să rezulte propuneri şi soluţii care să fie trimise apoi ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.
Gabriela Podaşcă a apreciat că numărul actelor de violenţă şcolară din ultimul timp reaminteşte cât de necesară este adoptarea Strategiei cu privire la reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar, exemplificând cu existenţa 'unui cerc vicios în care ne tot învârtim de ani de zile'.
Nu în ultimul rând, deputata PSD a atras atenţia că nu este suficientă suplimentarea măsurilor administrative sau a sancţiunilor, atâta vreme cât fenomenul violenţei nu este privit în ansamblu, adică nu doar formele şi urmările sale, ci şi cauzele, adesea de natură psihologică, ale acestui comportament deviant.
'Strategia pentru prevenirea violenţei şcolare trebuie să includă o serie de măsuri referitoare la actele de discriminare din şcoli, de asemenea considerate manifestări ale violenţei. Educaţia ar trebui să pună tot mai mult accent pe principii precum toleranţa, acceptarea şi egalitatea, astfel încât copiii să înţeleagă din primii ani de şcoală că atunci când îţi loveşti un coleg sau când îi adresezi injurii unui profesor îi încalci drepturile fundamentale', a argumentat Gabriela Podaşcă.
O cauză principală a violenţei juvenile este, potrivit preotului Ilie Costescu, neascultarea. 'Şi mă motivez în acest cuvânt. Primul lucru pe care l-au făcut Adam şi Eva este că n-au ascultat de Dumnezeu, astăzi, copilul în primul rând nu mai ascultă de părinţi, de dascăli, de autorităţi, de Biserică, de nimeni. Deci, această independenţă care vine acum la copii ajunge la cauza şi efectul pe care îl vedem (n.r. - violenţa). Când vezi pe cineva în sicriu la 27 de ani, slab, fără dinţi, te întrebi care a fost cauza. (...) Aveţi mijloacele de informare pe care noi nu le-am avut niciodată, părinţii doresc să creşteţi mai bine decât ei şi cu aceşti minunaţi dascăli nu vă trebuie decât să faceţi ascultare. Sunteţi ca nişte boboci de garoafă, ispitele sunt mari, nu trebuie să folosiţi calculatorul pentru acestea. Şi foarte multe programe la televizor generează multă violenţă', a spus preotul Ilie Costescu.
Acesta a subliniat că Biserica Ortodoxă Română, la nivelul Patriarhiei, desfăşoară foarte multe programe pentru tineri, între acestea fiind o întâlnire săptămânală, duminica, cu tineri care-şi caută un drum în viaţă, la aceste discuţii fiind prezenţi şi specialişti.
Vicepreşedintele AESA, av. Mihai Olteanu, a subliniat că stârpirea flagelului consumului de stupefiante nu este doar o problemă a autorităţilor, ci o problemă globală. 'Dacă vreodată veţi fi ademeniţi sau obligaţi să consumaţi droguri, deci să deveniţi dependenţi, sfatul meu este să apelaţi la persoana cea mai de încredere pentru dvs. - părinţi, dascăli, preoţi, poliţişti, - şi să întrerupeţi o astfel de acţiune. Până şi îndemnul la consumul de droguri se pedepseşte conform legii', le-a spus Olteanu elevilor.
În cadrul simpozionului elevii prezenţi de la mai multe şcoli din sectorul 3 au putut viziona un film despre efectele, de cele mai multe ori dramatice, ale violenţei între elevi, aceasta fiind generată de cele mai multe ori de simple glume. De asemenea, AESA a prezentat un film despre efectele devastatoare ale consumului de alcool, droguri, etnobotanice, tutun.
Pe 30 ianuarie a fost marcată Ziua internaţională a nonviolenţei în şcoli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu