vineri, 25 ianuarie 2013

O grupare necunoscută revendică atentatul împotriva unui centru comercial din Atena

ATENA (MEDIAFAX) - O grupare necunoscută până în prezent şi care se declară ca fiind anarhistă a revendicat joi un atentat cu bombă comis împotriva unui centru comercial din Atena şi soldat cu doi răniţi, duminică, în timp ce Grecia se confruntă cu o resurgenţă a activismului extremist, relatează AFP.
Semnată de "Colaborarea organizaţiilor anarhiste", revendicarea de nouă pagini a fost postată pe site-ul Indymedia, care a găzduit de mai multe ori în ultimii ani astfel de texte.
Poliţia tratează cu seriozitate această revendicare, a declarat o sursă din cadrul poliţiei.
"Suntem anarhişti, antistat şi inamici ai democraţiei (...) am condamnat de multă vreme sistemul politic la distrugere", proclamă semnatarii, care justifică alegerea ţintei prin faptul că o consideră un simbol al unui "capitalism ucigaş".
Ei fac apel la "acţiune directă" şi armată, denunţă un stat represiv şi susţin că sunt solidari cu principalele grupuri greceşti clasate drept teroriste atât de Bruxelles, cât şi de Washington.
Doi paznici au fost răniţi uşor, duminică dimineaţa, în explozia unei bombe la intrarea în "Mall-ul" din Atena, templu al consumului, situat la periferia prosperă Maroussi.
În momentul atentatului, clădirea tocmai fusese evacuată de poliţie, avertizată prin apeluri telefonice date presei.
Acest atentat are loc la o săptămână după mitralierea cu o armă kalaşnikov a sediului partidului conservator aflat la putere Noua Democraţie şi după o serie de miniatentate incendiare care au vizat jurnaliştii şi autorităţile.
Pe fondul unei profunde crize economice şi sociale, autorităţile se tem de o nouă radicalizare a violenţei extremiste.
La începutul anilor 2000 au fost destructurate două grupări "istorice" cu retorică de extremă stânga - 17 Noiembrie şi Lupta populară revoluţionară -, iar mai mulţi membri a două organizaţii mai recente sunt judecaţi în prezent: Lupta Revoluţionară, care a revendicat din 2003 aproximativ 15 atente fără victime şi Conspiraţia celulelor de foc cu profil anarhist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu