joi, 31 ianuarie 2013

David Cameron, în vizită la Alger pentru a încheia un parteneriat de securitate


 
ALGER (MEDIAFAX) - Premierul britanic David Cameron a început miercuri o vizită la Alger în vederea încheierii unui parteneriat de securitate între cele două ţări, la două săptămâni după atacul asupra unui complex de gaze din Algeria care s-a soldat cu 37 de morţi străini, între care britanici, relatează AFP.
Aceasta este prima vizită a unui premier britanic în Algeria de la obţinerea independenţei ţării în 1962.
Cameron a fost întâmpinat de către omologul său Abdelmalek Sellal pe aeroportul din Alger, unde a sosit la ora 16.15 GMT (18.15, ora României). Ulterior, el a avut o întrevedere cu preşedintele Abdelaziz Bouteflika, potrivit agenţiei de presă APS.
Cei doi lideri au decis să ajungă la un nou parteneriat strategic pentru a lupta mai eficient împotriva noilor ameninţări teroriste, a precizat o sursă guvernamentală britanică.
"În timp ce terorismul se extinde în diferite părţi ale lumii, acesta atinge poporul şi interesele noastre nu numai în aceste părţi ale lumii, ci şi la noi în ţara", a declarat Cameron în timpul unei conferinţe de presă.
"Ameninţarea teroristă a Al-Qaida cu care ne confruntăm în anumite regiuni din Pakistan, Yemen sau Somalia este considerabil mai mare decât terorismul dezvoltat de Al-Qaida în Mali", a continuat premierul britanic. "Dar, în măsura în care aceasta creşte, nu ar trebui să o ingnorăm, ar trebui să lucrăm în parteneriat pentru a încerca să o combatem", a declarat Cameron.
În cadrul acestui parteneriat, Londra şi Alger vor trebui să facă schimb de informaţii cu privire la securitatea frontierelor, securitatea aeriană şi lupta împotriva ameninţărilor vizând stabilitatea din Africa de Nord, potrivit sursei guvernamentale care a solicitat anonimatul.
Primele întâlniri între experţi britanici şi algerieni ar putea să aibă loc în lunile următoare, a precizat aceeaşi sursă.
"Am învăţat lecţiile din trecut, aceste probleme nu pot fi tratate numai cu mijloace militare sau de securitate", a continuat Cameron.
"Trebuie (...) un răspuns de securitate puternic, dar, de asemenea, să lucrăm cu partenerii noştri internaţionali, să utilizăm diplomaţia, bugetul de ajutor, toate mijloacele aflate la dispoziţia noastră, inclusiv să încercăm găsirea unei soluţii politice la anumite revendicări de care profită teroriştii", a adăugat el.
"Mă aflu aici ca urmare a teribilului atac terorist de la In Amenas în care şase cetăţeni britanici şi un rezident din Marea Britanie şi-au pierdut viaţa. Aceasta ne aminteşte că ceea ce se întâmplă în alte ţări ne afectează direct acasă", a explicat Cameron pentru un post de televiziune britanic.
Premierul britanic a mai precizat că Africa de Nord nu ar trebui să se transforme într-un alt Irak sau Afganistan. "Nu ne uităm la această regiune gândind că răspunsul este pur militar. Nu este cazul", a spus el.
La puţin timp după sosire, Cameron s-a recules la Monumentul Martirilor războiului din Algeria, la El Madania, pe înălţimile Algerului, unde a depus o coroană de flori.
Vizita sa intervine la două săptămâni după luarea de ostatici de la complexul de gaze de la In Amenas, în Sahara algeriană, şi asaltul armatei algeriene care s-a soldat cu moartea a 37 de străini, un algerian şi 29 de răpitori.
Vizita lui Cameron în Algeria se va încheia joi. Premierul britanic este aşteptat vineri în Liberia, unde va participa la o conferinţă privind dezvoltarea internaţională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu