Berna, 30 ian /Agerpres/ - Israelul a devenit prima ţară care a refuzat, marţi, la Geneva, cooperarea la o revizuire de către ONU a practicilor sale în domeniul drepturilor omului, evitând eforturile depuse de SUA şi alte ţări pentru a încuraja participarea sa, relatează The New York Times.
Reprezentanţii Israelului nu s-au prezentat marţi la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, de la Geneva, pentru un raport al acestui organism ca parte a ceea ce este cunoscut sub numele de Mecanismul de evaluare periodică universală (Universal Periodic Review - UPR), la care toate cele 193 de state membre au participat anterior.
Misiunea Israelului la Naţiunile Unite de la Geneva a notificat informal Consiliului pentru Drepturile Omului, luna aceasta, că doreşte să amâne participarea sa, dar nu a adresat ulterior o cerere oficială de amânare, generând incertitudine cu privire la intenţiile sale. Incertitudinea a dus la intense discuţii în culise pentru a convinge Israelul sa îşi reconsidere poziţia.
'I-am încurajat pe israelieni să vina la consiliu pentru a-şi prezenta poziţia cu privire la propria situaţie a drepturilor omului', a declarat săptămâna trecută ambasadorul SUA în consiliu, Eileen Chamberlain Donahoe. 'Statele Unite sprijină necondiţionat evaluarea periodică universală şi nu dorim să vedem mecanismul în niciun fel prejudiciat', a adăugat ea.
Preocuparea principală exprimată de mulţi membri ai consiliului în sesiunea de marţi este că decizia Israelului de a rămâne deoparte privind revizuirea a rupt practica stabilită de cooperare, respectată de toate ţările, deschizând uşa pentru refuzul de a coopera şi din partea altor ţări.
Potrivit unor membri, o preocupare mai mare este aceea că dacă Israelul persistă în această acţiune va pune în pericol un proces de revizuire în colaborare la nivel de experţi global evaluat pentru a arunca o lumină asupra practicilor drepturilor omului chiar ale celor mai închise şi represive guverne.
'Dacă guvernul israelian nu este atent, va compromite un proces global important privind drepturile omului pentru toată lumea', a notat Peter Splinter, reprezentant al Amnesty International la Geneva, într-o postare pe blog.
Consiliul a decis prin consens, marţi, ca preşedintele său, Remigiusz Henczel din Polonia, să încerce să convingă Israelul să reia cooperarea la revizuire şi să prezinte un raport privind rezultatul eforturilor sale, în martie, cu posibilitatea reprogramării revizuirii de către Israel cel târziu în noiembrie. Această formulare atentă lasă pentru o discuţie viitoare măsura pe care o va lua consiliul în cazul în care Israelul refuză în continuare să coopereze, potrivit unor diplomaţi.
'Majoritatea oamenilor recunosc faptul că, în limitele realităţii, Israelul a încercat sa facă un mic gest', a declarat un înalt diplomat european participant la consiliu, referindu-se la cererea informală a Israelului de amânare a revizuirii sale. 'Decizia consiliului recunoaşte ca ar fi iraţional să penalizeze această cale', a spus diplomatul, care a vorbit sub condiţia anonimatului, din cauza caracterului delicat al problemei.
Neprezentarera Israelului reflectă frustrarea de lungă durată faţă de părtinirea percepută anti-Israel a consiliului, spun diplomaţi. Mai mult de jumătate din rezoluţiile adoptate de consiliu de când şi-a început activitatea în 2006 s-au focalizat asupra Israelului privind tratamentul aplicat palestinienilor în zonele ocupate sau controlate de el. Israelul este, de asemenea, singura ţară prezentă constant pe agenda consiliului, relevă NYTimes.
În pofida acestor tensiuni, Israelul a preferat, până anul trecut, să conlucreze cu consiliul iar în decembrie 2008 a participat la o revizuire a consiliului privind practicile sale în domeniul drepturilor omului. Cu toate acestea, în luna mai 2012, Israelul a informat consiliul că a decis să se decupleze de ceea ce a numit 'un instrument politic şi o platformă convenabilă, cinic folosite pentru a avansa anumite obiective politice, pentru a critica şi demoniza Israelul'.
Unii diplomaţi îl identifică pe Avigdor Lieberman, ministrul de externe al guvernului care şi-a încheiat mandatul, drept principalul arhitect al acestei decizii. Deşi ei cred că Lieberman a avut sprijin din partea unor oficiali din cadrul Ministerului de Externe, ei speră că formarea noului guvern, în curs în Israel, va fi o oportunitate pentru ţară de a se reangaja în procesul de revizuire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu