Roma, 23 ian /Agerpres/ - În Italia există un milion şapte sute de mii de creştini ortodocşi. Ei au depăşit numărul credincioşilor musulmani, devenind în prezent minoritatea religioasă cea mai numeroasă din Peninsulă. Această situaţie a fost declanşată de sosirea unui număr mare de imigranţi din România şi a fost pus în evidenţă de creşterea numărului de biserici, multe autorizate de diecezele catolice. În prezent, există peste 300 de biserici ortodoxe în întreaga Italie, informează cotidianul italian La Repubblica.
''Creşterea exponenţială a numărului de ortodocşi este caracteristica cea mai relevantă din ultimii ani', a confirmat monseniorul Gino Battaglia, directorul Oficiului naţional pentru ecumenism şi dialog interreligios din cadrul Conferinţei Episcopale Italiene /CEI/. 'Chiar dacă cele mai recente date disponibile - Dosarul Caritas Migrantes din 2012 - referitoare însă la anul 2011, le acordă credincioşilor musulmani un uşor avantaj, putem spune că, pe baza celor mai recente fluxuri migratorii, depăşirea de către ortodocşi s-a produs deja', a precizat Battaglia.
În Italia, ar exista prin urmare 50.000 de credincioşi ortodocşi în plus faţă de credincioşii Islamului.
Numărul ortodocşilor a crescut brusc în 2007, după aderarea României la UE. Astăzi, românii (aproape o cincime din cele 5 milioane de imigranţi), sunt comunitatea străină cea mai numeroasă din Italia.
'Facem parte din aceeaşi familie creştină. Şi dialogul ecumenic prin cunoaştere reciprocă s-a îmbogăţit până în punctul în care s-au înregistrat diferite convertiri, aceasta şi datorită căsătoriilor mixte. Dar există ceva mai mult. Lucrăm pentru a ajunge la un acord oficial cu Italia'', a declarat PS Siluan, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Problema acordurilor cu statul rămâne una centrală, relevă La Repubblica. Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a fost recunoscută oficial cu ceva mai mult de un an în urmă. Acest prim pas juridic îi permite să beneficieze de diferite avantaje fiscale, dar nu include şi un acord care să-i permită accesul la aşa-numitul mecanism ''otto per mille'' /prin care statul italian repartizează, pe baza opţiunilor contribuabililor, 8‰ din întreaga impozitare încasată de IRPEF (Impozitul pe venit al persoanelor fizice) între stat şi diferitele confesiuni religioase, n.red/. Aşa cum se va face cu începere din 2014 pentru Arhiepiscopia Ortodoxă a Italiei, care este parte a Patriarhiei Constantinopolului şi are rădăcini solide în Italia.
În ceea ce priveşte educaţia în şcoli, episcopul Siluan a prezentat deja toate documentele necesare pentru recunoaştere. 'Pentru moment, îi sfătuim pe copiii noştri să frecventeze ora de religie catolică, dar ar fi corect să înveţe preceptele confesiunii noastre', a afirmat episcopul român.
Dincolo de cazul românilor ortodocşi, problema rămâne complexă, în opinia teologului Brunetto Salvarani. 'Toate minorităţile din Italia sunt în creştere, fără a găsi însă un interlocutor care să răspundă nevoilor lor de spaţii şi reprezentare', a afirmat Salvarani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu