miercuri, 30 ianuarie 2013

Raidul aerian israelian a vizat un convoi care transporta armament din Siria în Liban - presă


IERUSALIM (MEDIAFAX) - Raidul aerian efectuat de aviaţia militară israelienă la frontiera dintre Siria şi Liban a vizat un convoi auto care transporta armament, relatează publicaţia americană Al-Monitor, citată de site-ul israelian Ynetnews.
Atacul a avut loc în zona En Nakura, în sudul Siriei, la frontiera cu Libanul, şi a durat câteva ore.
Aviaţia militară israeliană a atacat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, un obiectiv de la frontiera dintre Siria şi Liban, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate israeliene şi diplomaţi occidentali citaţi de ziarul Haaretz. "A existat un atac în zona de frontieră", a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate.
Un activist din Siria care colaborează cu opoziţia din această ţară a confirmat că a fost auzită o explozie puternică în partea de sud a ţării. Armata israeliană a refuzat să confirme sau să infirme presupusul atac. Presa libaneză a relatat că avioane de vânătoare israeliene au survolat spaţiul aerian libanez de trei ori începând de marţi seara.
Israelul a ameninţat de mai multe ori că va efectua raiduri aeriene în Siria la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice. Vicepremierul Silvan Shalom a confirmat că premierul Benjamin Netanyahu i-a convocat săptămâna trecută pe şefii serviciilor de securitate şi spionaj pentru a discuta despre situaţia din Siria şi despre arsenalul chimic al acestei ţări, care se confruntă de doi ani cu un conflict civil soldat cu 60.000 de morţi. "În cazul în care gherilele Hezbollah sau insurgenţii vor obţine arme chimice, situaţia se va schimba dramatic", a spus Shalom, citat de postul de radio al armatei israeliene. "O astfel de situaţie va fi depăşirea unei linii roşii şi va necesita o abordare diferită, inclusiv chiar atacuri preventive", a adăugat Shalom.
Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat duminică, potrivit ziarului Haaretz, că există riscul ca arsenalul chimic sirian să ajungă în mâinile mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu Iranul. La rândul său, Iranul a comunicat că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa. Iranul este principalul susţinător al regimului Bashar al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria. În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care Statele Unite ar ataca Siria. Iranul şi Siria au semnat un acord de apărare reciprocă în 2006, dar detaliile documentului nu se cunosc. Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare. Siria se confruntă de aproape doi ani cu un conflict civil soldat, conform ONU, cu aproximativ 60.000 de morţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu