miercuri, 23 ianuarie 2013

Ashton: Uniunea Europeană va avea un rol activ în soluţionarea crizei din Mali

Lima, 23 ian /Agerpres/ - Uniunea Europeană 'este extrem de favorabilă acţiunilor Franţei în Mali şi doreşte să joace un rol activ' în rezolvarea crizei din ţara africană, a subliniat marţi seară Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, transmite France Presse.

Într-o conferinţă de presă la Lima, unde se află într-o vizită înainte de a se deplasa la Santiago de Chile pentru participarea la primul summit UE-CELAC, Ashton a apreciat că UE recunoaşte importanţa a ceea ce Franţa face în Mali, dar a accentuat că Uniunea Europeană trebuie să pună în aplicare o serie de acţiuni mai ample pentru găsirea unei soluţii pe termen lung.

Franţa a iniţiat o intervenţie contra islamiştilor din nordul Mali, desfăşurând deja 2.000 de soldaţi în această ţară.

''Vom juca un rol esenţial şi activ în săptămânile şi lunile următoare'', a mai spus Catherine Ashton.

UE a propus luni organizarea, la 5 februarie la Bruxelles, a unei reuniuni internaţionale privind criza din Mali, sub egida Uniunii Europene, a Uniunii Africane şi a Comunităţii economice a statelor din Africa Occidentală (CEDEAO). Obiectivul reuniunii va fi asigurarea celei mai bune coordonări posibile a sprijinului pentru rezolvarea crizei din Mali, cu privire la planurile politic şi de securitate, potrivit unui diplomat european.

Bruxellesul a anunţat marţi furnizarea sumei suplimentare de 20 de milioane de euro drept ajutor pentru Mali, destinat persoanelor afectate de malnutriţie şi celor refugiate în ţările vecine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu