luni, 21 ianuarie 2013

Criza ostaticilor în Algeria: Doi canadieni, între răpitorii islamişti ucişi

Alger, 21 ian /Agerpres/ - Doi canadieni figurează printre răpitorii ucişi în asaltul lansat de armata algeriană în recent încheiata criză a ostaticilor, care a vizat complexul de extracţie a gazelor naturale In Amenas, în sud-vestul Algeriei, au indicat luni surse ale securităţii locale, citate de AFP şi Reuters.

Cadavrele a doi terorişti de naţionalitate canadiană au fost descoperite de forţele algeriene la complexul Tiguentourine, lângă In Amenas, au indicat surse ale securităţii locale, conform postului privat Ennahar TV.

Acţiunea la In Amenas, care a durat patru zile, a fost efectuată de 40 de combatanţi islamişti provenind din ţări musulmane şi europene, conform unei înregistrări video postate duminică pe internet de şeful grupului 'Cei care semnează cu sânge'.

Forţele de securitate algeriene au preferat 'metoda rusă' de rezolvare a crizei ostaticilor de la complexul de exploatare a gazelor In Amenas, din deşertul algerian: teroriştii au fost eliminaţi, dar se înregistrează şi un număr mare de victime din rândul ostaticilor, comentează postul de televiziune francez TF1, citat de RT.

Într-un material cu privire la deznodământul sângeros al incidentului din Algeria, jurnaliştii francezi remarcă faptul că, în operaţiunea de eliminare a răpitorilor islamişti, forţele speciale algeriene au recurs la arme grele, precizând că în timpul asaltului au murit şi mulţi ostatici.

În acest context, TF1 a făcut o paralelă între criza ostaticilor din Algeria şi luările de ostatici de la teatrul Dubrovka din Moscova (130 de victime, majoritatea după asaltul trupelor speciale) şi şcoala generală din Beslan (peste 300 de victime, mai mult de jumătate copii) remarcând că, în situaţii similare, serviciile speciale ruse procedează la fel de brutal. În toate cele trei cazuri, forţele speciale au fost ghidate de ideea eliminării teroriştilor şi nu de cea a protejării vieţii ostaticilor, provocând în cele din urmă un adevărat masacru.

Acţionând în acest fel, autorităţile algeriene au vrut probabil să dea de înţeles foarte clar că nu vor permite o destabilizare a ţării ca urmare a conflictului din ţara vecină Mali, concluzionează jurnaliştii francezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu