sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Mali: Soldaţi francezi şi malieni au preluat controlul asupra aeroportului Gao


Bamako, 26 ian /Agerpres/ - Soldaţi francezi şi malieni au preluat sâmbătă controlul asupra aeroportului Gao, unul dintre principalele bastioane islamiste Mali (nord), informează AFP.

În acelaşi timp, un grup islamist a anunţat că doreşte să negocieze eliberarea unui ostatic francez.

După ce au preluat controlul asupra a trei localităţi din centrul şi vestul ţării, militarii francezi şi malieni, care luptă pentru recucerirea părţii de nord din Mali, ocupate de grupuri islamiste de peste nouă luni, au început să se deplaseze vineri către oraşele Gao şi Timbuktu.

'Forţele maliene şi franceze asigură securitatea aeroportului Gao şi a podului Wabary din Gao. Cele două locaţii strategice se află sub controlul forţelor maliene şi franceze', a afirmat o sursă oficială din Mali.

Aceste informaţii au fost confirmate de Ministerul francez al Apărării.

Aeroportul este situat la circa 6 km est de oraşul Gao. Podul peste Niger se află la intrarea din sudul Gao, unul dintre cele trei principale oraşe din nordul Mali, situat la 1.200 kilometri nord-est de capitala Bamako.

Poziţiile islamiştilor din Gao au fost bombardate de aviaţa franceză, în special de avioane de luptă Rafale, care au vizat 'tabere de antrenament, infrastructuri şi depozite logistice care constituie bazele grupurilor teroriste', a informat Parisul.

Gao este un bastion al mişcării islamiste Mişcarea pentru unicitate şi jihad din Africa de Vest (Mujao). Acest grup a anunţat sâmbătă că este gata să 'negocieze eliberarea' unui ostatic francez pe care l-au capturat în urmă cu două luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu