luni, 21 ianuarie 2013

Rusia: Vânzări de arme record în 2012, în valoare de peste 15 miliarde de dolari

Moscova, 21 ian /Agerpres/ - Exporturile de echipamente militare ale Rusiei, al doilea furnizor de arme din lume, au atins un nivel record de 15,2 miliarde de dolari în 2012, a anunţat luni un înalt responsabil citat de agenţiile ruse de presă, preluate de AFP.

Această cifră, care ar urma să fie ajustată la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, depăşeşte cu 12% obiectivele guvernamentale, a precizat Aleksandr Fomin, directorul Serviciului federal de cooperare militar-tehnică, indicând o creştere cu 15% faţă de 2011, când Moscova a vândut arme în valoare de 13,2 miliarde de dolari.

Rusia, al doilea furnizor de arme de pe planetă după SUA, şi-a crescut mai mult de două ori vânzările în străinătate în raport cu perioada de la începutul anilor 2000, printre clienţii său numărându-se ţări ca India şi China. Ea continuă să vândă echipamente militare Siriei , dar afirmă că este vorba în principal de sisteme de apărare antiaeriană şi nu de arme propriu-zise.

Responsabilul menţionat a precizat că ţări precum Afganistanul, Ghana, Tanzania şi Oman figurează printre clienţii noi ai industriei ruse în 2012.

În decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a salutat nivelul record înregistrat la exportul de arme, indicând că noile contracte semnate în 2012 (pentru livrări ulterioare) se cifrează la peste 15 miliarde de dolari.

La sfârşitul lunii decembrie, el a profitat de vizita sa oficială în India, primul importator mondial de arme, pentru a semna acorduri în valoare de mai multe miliarde de dolari, în special privind livrări de elicoptere şi avioane de vânătoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu