vineri, 25 ianuarie 2013

Britanicii ar alege să părăsească UE în caz de referendum organizat astăzi

Londra, 25 ian /Agerpres/ - Britanicii ar alege să părăsească Uniunea Europeană dacă referendumul promis de primul ministru David Cameron ar fi organizat astăzi, arată un sondaj publicat vineri de cotidianul The Times.

Potrivit acestui prim sondaj realizat după anunţul de miercuri privind desfăşurarea până la sfârşitul anului 2017 a unui referendum asupra menţinerii Marii Britanii în UE, 40% din respondenţi ar vota pentru ieşire şi 37% ar accepta să rămână.

Extrapolând votul celor 23% de indecişi, sondajul realizat de Institutul Populus pentru The Times estimează că 53% dintre britanici sunt în favoarea ieşirii din UE, faţă de 47% care vor să rămână în Uniune.

David Cameron s-a angajat miercuri sub presiunea euroscepticilor să organizeze până la finele anului 2017 un referendum asupra menţinerii Regatului Unit într-o UE reformată în prealabil, aminteşte AFP.

'Fără reforme, pericolul este că Europa eşuează şi britanicii se îndreaptă spre ieşire', a avertizat el.'Dacă plecăm din Uniunea Europeană, va fi fără întoarcere', a afirmat el într-un discurs cheie asupra Europei rostit la Londra.

Sondajul realizat joi pe un eşantion de 2.000 de britanici sugerează că mulţi votanţi şi-au format deja o opinie.

Premierul britanic David Cameron a încercat joi la Davos să-i liniştească pe responsabilii politici şi oamenii de afaceri, reuniţi ca în fiecare an în această staţiune de schi elveţiană, după discursul său foarte controversat asupra locului ţării sale în Europa.

'Nu este vorba de a întoarce spatele Europei, dimpotrivă. Este vorba de a şti cum se ajunge la o Europă mai competitivă, mai deschisă şi mai flexibilă, şi a asigura locul Regatului Unit în ea', a declarat Cameron în faţa a zeci de responsabili politici şi mari patroni, dintre care mulţi nu şi-au ascuns îngrijorarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu