marți, 22 ianuarie 2013

La Repubblica: În 2013 ne aşteaptă mega-erupţii solare şi un posibil colaps al reţelei globale de internet

Roma, 22 ian /Agerpres/ - Raportul anual al Forumului Economic Mondial 'Riscurile globale -2013' enumeră o serie de fenomene naturale capabile să distrugă planeta noastră, dintre care prăbuşirea reţelei internet la scară globală, pandemia de ciuperci patogene, care ar putea distruge culturile agricole sau topirea calotei glaciale a Arcticii par cele mai inofensive, relevă publicaţia italiană La Repubblica.

'Am crezut că am scăpat de profeţiile mayaşe, dar se pare că avem puţine motive pentru a ne păstra calmul, dacă luăm în considerare toate dezastrele care ar putea distruge viaţa pe Terra. Este vorba de fenomene naturale, cum ar fi mega-erupţiile solare, furtuni solare, afluxuri de raza gamma în spaţiu şi nu în ultimul rând asteroizi şi tsunami sau chiar o întâlnire cu fiinţe extraterestre', scrie în acest context ziarul menţionat.

Toate aceste lucruri sunt atât de imprevizibile, fantastice, apocaliptice, încât ar fi inutil pe de altă parte să ne facem griji, consideră ziariştii italieni.

Având în vedere ritmul explorării spaţiului nu se poate exclude probabilitatea descoperirii unor forme de viaţă extraterestră, care, dacă nu vor duce la distrugerea instantanee a vieţii pe Pământ, atunci mai mult ca sigur va determina o revizuire a principiilor filosofice şi religioase, mai scrie ziarul italian.

Experţi de la revista Nature, care au redactat o secţiune suplimentară a raportului privitor la catastrofele naturale, evocă faptul că în anul 774 Soarele a aruncat spre Terra un asemenea flux de energie şi de particule puternic încărcate electromagnetic încât repetarea unui astfel de fenomen în zilele noastre ar scoate din funcţiune toţi sateliţii existenţi, sute de milioane de oameni ar putea muri, iar omenirea va fi aruncată cu 150 de ani înapoi.

Dar, aceasta nu este atât de dramatic ca o posibilă fuziune a două stele neutronice sau a două găuri negre, scrie La Reppublica, indicând că astfel de fenomene generează un flux de raze gamma care ar putea carboniza o bună parte a pământenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu