duminică, 20 ianuarie 2013

Douăzeci şi unu de ostatici şi 32 de răpitori au murit în criza din Algeria


ALGER (MEDIAFAX) - Douăzeci şi unu de ostatici au murit în cele patru zile ale crizei în incinta unui complex algerian de exploatarea gazelor, iar 32 de răpitori au fost ucişi de forţele speciale din cadrul armatei care au efectuat un asalt asupra instalaţiei, potrivit unui bilanţ oficial provizoriu, relatează AFP.
Forţele algeriene au putut să elibere "685 de angajaţi algerieni şi 107 străini" şi au împuşcat "32 de terorişti", a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat, citit la televiziunea de stat.
Douăzeci şi unu de ostatici au murit, iar alte două persoane au fost ucise într-un atac comis de gruparea islamistă înaintea luării de ostatici, a adăugat ministerul.
Islamiştii au atacat miercuri dimineaţa un autobuz care transporta angajaţi ai platformei de exploatarea gazelor către aeroport, omorând un algerian şi un britanic, după care au luat ostatice sute de alţi angajaţi ai complexului.
Între cei 32 de răpitori ucişi figurează trei algerieni. Ceilalţi erau de diferite naţionalităţi, neprecizate, fiind vorba inclusiv despre experţi în substanţe explozive, a precizat aceeaşi sursă.
Un trimis special al televiziunii publice, citând "oficiali militari algerieni de rang înalt", a spus, la rândul său, că între răpitori se aflau islamişti de "naţionalitate libiană, olandeză, tunisiană, siriană, egipteană, maliană, yemenită şi canadiană".
Şeful diplomaţiei norvegiene Espen Barth Eide a declarat anterior, într-o conferinţă de presă, că majoritatea răpitorilor erau originari din Agrica de Nord, dar că unii proveneau din ţări din afara regiunii.
"Răpitorii provin din diferite ţări, în principal, dar nu doar din regiune. S-a anunţat (că este vorba despre) cetăţeni din ţări din afara (regiunii) Africii de Nord", a declarat el, fără să precizeze ţările vizate.
În urma asaltului, armata algeriană a recuperat un arsenal important, constând în "şase puşti mitraliere, 21 de puşti, două cu lunetă, două mortiere de 60 de milimetri cu obuze, şase rachete cu rampe de lansare, două RPG7 cu opt rachete, zece grenade dispuse în centuri explozive", potrivit comunicatului. Au mai fost găsite "ţinute militare străine şi un stoc de muniţie şi explozivi".
Un prim asalt a fost lansat joi de către forţe speciale din cadrul armatei algeriene împotriva răpitorilor, în partea locuită a complexului, urmat de un asalt final, sâmbătă, asupra instalaţiei în care s-au baricadat alţi 11 răpitori şi şapte ostatici, toţi morţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu