joi, 31 ianuarie 2013

Fonduri americane utilizate pentru achiziţionarea de petrol iranian pentru armata afgană - raport


WASHINGTON (MEDIAFAX) - Fonduri americane au servit la achiziţionarea de carburant iranian pentru trupele afgane, încălcând sancţiuni economice impuse de către Washington Teheranului, a anunţat miercuri un organ american de supraveghere, relatează AFP.
Inspecţia generală pentru reconstrucţia Afganistanului (SIGAR) a solicitat Pentagonului să îşi sporească supravegherea asupra utilizării banilor publici americani, într-un raport transmis totodată Departamentului de Stat.
Afganistanul este foarte dependent în materie energetică, mai ales de Rusia, Turkmenistan şi Iran.
Din cauza datelor foarte aproximative furnizate de Vama afgană, este foarte dificil de se obţină informaţii precise cu privire la importuri, însă armata afgană importă o treime, până la jumătate, din carburantul său din Iran, afirmă SIGAR, potrivit unor informaţii furnizate de către Departamentului de Stat.
În perioada 2007-2012, Washingtonul a acordat 1,1 miliarde de dolari ajutor pentru importul de carburant armatei afgane, afirmă generalul John Sopko în raportul său.
"Faptul că Statele Unite au plătit pentru importul şi livrarea de carburant destinat forţele afgane ridică problema că fonduri americane ar fi putut să fie utilizate cu încălcarea sancţiunilor economice americane impuse Iranului", scrie el.
Un embargo a fost introdus la începutul lui 2012 de către Statele Unite şi alte state occidentale asupra exporturilor de petrol iranian, cu scopul de a obliga Teheranul să îşi suspende activităţile nucleare controversate.
Un control asupra importurilor de carburant destinat armatei afgane a fost introdus începând din noiembrie 2012, însă Pentagonnul nu are cum să ştie ce s-a întâmplat anterior, se arată în raport.
SIGAR mai notează că va fi şi mai dificil să se verifice utilizarea fondurilor americane după martie 2013, dată la care ajutorul american va fi transferat direct către Kabul.
Acesta recomandă, astfel, crearea unor "garanţii asupra asistenţei financiare, doar pentru furnizarea de carburant armatei afgane", în următorii cinci ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu