vineri, 25 ianuarie 2013

Forţele aeriene militare ale Rusiei revin la însemnele din epoca sovietică

Moscova, 25 ian /Agerpres/ - Comandamentul aviaţiei militare ruse a convenit cu ministrul apărării Serghei Şoigu schimbarea actualelor însemne de pe avioane reprezentând trei stele în culorile drapelului Federaţiei Ruse (alb, albastru şi roşu) cu stele de culoare roşie, ca în epocă sovietică, scrie în ediţia sa de vineri cotidianul Izvestia.

'Decizia a fost luată în regim de lucru, fără o şedinţă specială. Ministrul /Şoigu/ a fost de acord cu argumentul nostru că stelele vii, în culorile tricolorului, descoperă uşor avioanele şi elicopterele noastre', a explicat un ofiţer superior din armata aerului.

Din momentul înfiinţării în 1920, forţele aeriene sovietice aveau stele roşii de identificare pe aparatele sale. În 1970, acestora li s-a adăugat un chenar alb, considerându-se că acesta nu este un element determinant în demascarea camuflajului întunecat.

După căderea comunismului, însemnele au fost moştenite de forţele aeriene ruse, până în 2009, când ministrul de atunci Anatoli Serdiukov a decis ca stelele să fie în culoarea drapelului de stat.

'În principiu, ideea nu a fost rea; avem un drapel frumos, cu care ne mândrim. Dar culoarea avioanelor şi elicopterelor trebuie să fie în primul rând funcţională. Culorile de camuflaj estompează conturul avionului, ceea ce îl face greu de identificat de la distanţe medii şi mari, iar culorile vii ale tricolorului cresc posibilitatea ca acesta să fie recunoscut', a explicat o sursă din comandamentul aviaţiei militare ruse.

Potrivit deciziei ministrului apărării, stelele de pe bordul avioanelor vor fi reduse ca dimensiune şi vor fi în genere fără chenar. Dar, roşu nu este culoarea ideală pentru disimulare, astfel încât pe viitor aviaţia militară rusă va trece la stele de contur, ca în armatele din Occident.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu