miercuri, 30 ianuarie 2013

Sute de malieni au jefuit magazinele arabilor din Timbuktu

TIMBUKTU (MEDIAFAX) - Sute de malieni au jefuit marţi dimineaţa magazinele din Tumbuctu, care aparţineau, potrivit acestora, "arabilor", acuzaţi că sunt "terorişti" aliaţi ai islamiştilor armaţi care ocupă de zece luni acest oraş mitic din nordul Mali, a constatat un jurnalist AFP.
Mulţimea, formată îndeosebi din persoane foarte sărace, a năpustit asupra magazinelor deţinute, conform acestora, "de arabi", "de algerieni", de "mauritani", acuzaţi că susţin islamiştii armaţi afiliaţi Al-Qaida, în oraşul recucerit luni, fără confruntări, de armata franceză şi maliană.
În anumite chioşcuri au fost găsite radiouri militare şi muniţie, au constatat jurnaliştii AFP, la o zi după ocuparea de către militarii francezi şi malieni.
Majoritatea oamenilor au fost ocupaţi cu furtul a orice obiect au putut pune mâna: televizoare, antene satelit, mâncare, mobilă, veselă.
Unii s-au bătut pe obiecte, alţii au distrus uşile metalice care protejau tarabele, care au fost golite total în câteva minute.
În cartierul Abaradju un bărbat care locuia într-o fostă bancă, transformată de islamişti în centru cultural, a fost dat afară de o mulţime isterică de sute de persoane, înarmaţi cu bâte, care au distrus tot ce le-a stat în cale.
Soldaţii malieni au reuşit cu greu să oprească mulţimea înfuriată să linşeze bărbatul pe care l-au arestat, în timp ce oamenii strigau "Nu e de pe-aici", "E un terorist!"
Organizaţia Human Right Watch a cerut luni autorităţilor maliene să întreprindă "măsuri imediate" pentru a proteja toţi "malienii de represalii", evocând "riscurile ridicate de tensiuni inter-etnice" din regiunea de nord, unde există o rivalitate puternică între arabi şi tuaregi, în principal asimilaţi islamiştilor şi negrilor, majoritari în Mali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu