joi, 3 ianuarie 2013

Geniştii militari au neutralizat 2171 de obiecte explozive

CHIŞINĂU, 3 ianuarie  2013 — Pe parcursul anului 2012 geniştii Armatei Naţionale au nimicit 2171 obiecte explozive,  descoperite în diferite localităţi ale ţării.
Potrivit locotenent-colonelului Mihail Semionov, şeful secţiei geniu a Armatei Naţionale, pionierii militari au executat în total 242 misiuni de deminare şi au neutralizat 2171  de obiecte explozive. Echipele de genişti au fost solicitate cel mai frecvent în raioanele Căuşeni, Anenii-Noi, Orhei, Cantemir, Nisporeni,  Ialoveni,  Criuleni şi Ştefan -Vodă.
Peste 173 de misiuni de deminare au fost îndeplinite de către geniştii din  Batalionul Geniu „Codru” din Negreşti. Pionierii militari din Brigăzile de infanterie motorizată „Moldova” din Bălţi, „Ştefan cel Mare” din Chişinău şi „Dacia” din Cahul au executat 69 misiuni de deminare în diferite localităţi.
Cel mai frecvent au fost găsite proiectile de artilerie de calibrul  76 mm, 122 mm şi grenade de mînă, de producţie sovietică şi germană. Totodată, geniştii Armatei Naţionale au depistat cîteva bombe de aviaţie cu greutatea de 250 kg, acest tip de muniţie fiind cu pericol iminent de explozie.
De menţionat că din numărul total al obiectelor explozive, 98 la sută au rămas din perioada războiului al doilea mondial, iar alte două procente - din timpul conflictului armat de pe Nistru.
În Armata Naţională sînt create şase grupuri de deminare care acţionează în zona de nord, centru şi sud a Republicii Moldova.

Lt.col. Diana GRADINARU Sef Serviciul Relatii Publice, Ministerul Apararii al Republicii Moldova 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu