joi, 3 ianuarie 2013

R.Moldova: Anul 2013 aduce noi scumpiri

Chişinău, 3 ian /Agerpres/ - Resursele energetice, alimentele, alcoolul şi tutunul vor ţine topul majorărilor din anul care tocmai a început. Experţii apreciază că demersurile Guvernului de la Chişinău sunt justificate, dar, în condiţiile recesiunii, ar fi putut fi amânate, scrie joi cotidianul Adevărul.

Alcoolul şi tutunul continuă tendinţa din ultimii ani şi vor deveni mai scumpe. Astfel, acciza la ţigaretele cu filtru a crescut cu 50%. Totodată, cota taxei pe valoare adăugată aplicată la produsele din tutun s-a majorat, iar până în 2020 preţul unui pachet de ţigări comercializate în Republica Moldova urmează să ajungă la media din UE.

Creşteri semnificative de taxe s-au produs şi pentru posesorii de automobile. Astfel, costul vinietei s-a dublat. Totodată, a crescut de 1,5-3 ori taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

De asemenea, de la 1 ianuarie a sporit cu 10,8% valoarea accizelor asupra importurilor de produse petroliere, care va avea ca efect scumpirea combustibilului spre finele lunii ianuarie. Şi cota redusă a TVA pentru gazele naturale şi cele lichefiate a fost majorată de la 6% la 8%.

O altă noutate este creşterea TVA în agricultură de la 8% la 20%, cu posibilitatea returnării diferenţei de 12 puncte procentuale în decurs de 30 de zile. Contra acestei măsuri au protestat agricultorii.

De asemenea, în anul 2013 este inevitabilă şi majorarea preţului energiei electrice, scrie Adevărul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu