vineri, 11 ianuarie 2013

Statele Unite vor rămâne alături de Afganistanul 'suveran' (Leon Panetta)

Washington, 10 ian /Agerpres/ - Secretarul american al apărării, Leon Panetta, i-a promis joi preşedintelui afgan, Hamid Karzai, că Statele Unite vor rămâne alături de Afganistanul 'suveran', care poate să-şi asigure singur securitatea, după retragerea trupelor americane la sfârşitul lui 2014, transmite AFP.

Şeful statului afgan, sosit marţi în Statele Unite, a avut primele întrevederi, joi, cu Panetta, înainte de un dineu la sfârşitul zilei împreună cu secretarul de stat, Hillary Clinton. Karzai urmează să fie primit joi de preşedintele Barack Obama la Casa Albă.

La Pentagon, făcând oficiile de gazdă, Panetta a afirmat în faţa presei: 'După un lung şi dificil trecut, am ajuns, cred, la ultimul capitol la edificării uni Afganistan suveran care să poată pe viitor să se conducă şi să-şi asigure securitatea'.

Adresându-i se preşedintelui Karzai, oficialul american a dorit 'să îi ofere prietenului său asigurări în legătură cu angajamentul complet al Statelor Unite şi al Departamentului Apărării în sprijinirea poporului afgan'.

'Ne-am sacrificat împreună, strângând legături ce nu vor putea fi desfăcute', a ţinut să sublinieze Leon Panetta.

Preşedintele afgan a adresat 'mulţumiri' Statelor Unite şi 'celorlalţi aliaţi ai noştri care au oferit Afganistanului asistenţa de care a avut nevoie în ultimii zece ani'.

'Sunt convins că Afganistanul şi Statele Unite vor găsi modalităţile de a încheia un acord bilateral privind securitatea pentru apărarea intereselor' celor două ţări, a pledat Hamid Karzai.

Oficiali din ambele ţări au sugerat în ultimele zile că o decizie în legătură cu numărul militarilor americani desfăşuraţi în Afganistan - sau mai probabil privind rolul şi misiunea acestor militari - ar putea fi luată după încheierea operaţiunilor de luptă ale NATO la sfârşitul anului 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu