sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Stare de urgenţă în Mali; Franţa a început intervenţia militară


Bamako/Paris, 11 ian /Agerpres/ - Starea de urgenţă a intrat vineri în vigoare în Mali, unde armata s-a angajat, cu ajutorul forţelor franceze, într-o ofensivă împotriva grupurilor islamiste armate, a anunţat guvernul, transmite AFP.

Decizia a fost luată în cadrul unui consiliu de miniştri extraordinar, 'organizat datorită situaţiei actuale', a declarat presei purtătorul de cuvânt al executivului malian.

Ministrul administraţiei teritoriale, Moussa Sinko Coulibaly, a precizat la rândul său că măsura 'intră imediat în vigoare şi pe întreg teritoriul naţional'.

Forţele franceze s-au angajat vineri în Mali, în sprijinul armatei locale şi împotriva grupurilor islamiste armate, la o zi după ofensiva jihadiştilor în centrul ţării, care a bulversat planurile comunităţii internaţionale.

'Am răspuns în numele Franţei la cererea de ajutor din partea preşedintelui malian, sprijinit de ţările africane din Vest. În consecinţă, forţele armate franceze şi-au oferit în această după-amiază (n.r. - vineri) sprijinul unităţilor maliene pentru a lupta împotriva acestor elemente teroriste', a anunţat preşedintele francez Francois Hollande, în cadrul unei intervenţii televizate.

Preşedinţia franceză a subliniat că decizia de intervenţie, aflată 'în cadrul legal internaţional', a fost luată 'vineri dimineaţă, în acord cu preşedintele malian Dioncounda Traore'.

'Acestă operaţiune va dura cât va fi nevoie', a dat asigurări Hollande, care a denunţat 'agresiunea elementelor teroriste venite din nord', al căror fanatism este cunoscut 'de toată lumea'.

Preşedintele francez nu a precizat care este natura şi amploarea forţelor franceze desfăşurate în Mali împotriva grupurilor islamiste armate, printre care se numără Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (Aqmi), care controlează nordul Mali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu